Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Broccoli kan holde kræften fra døren

Et nyt molekyle baseret på det kræftbekæmpende stof, der findes i broccoli, kål og andre bitre grønsager (sulforafan), er mere sikkert end det originale og desuden langt billigere, hævder forskere fra Chicago. Og det ser indtil videre ud til, at det er mindst lige så effektivt til at opbygge kroppens forsvar mod kræft.

Dr. Jerry Kosmeder fra University of Illinois fortalte på årsmødet for American Chemical Society om et dyreforsøg, som er blevet foretaget med det nye stof, oxomate.

Sulforafan, som findes i broccoli, rosenkål og andre korsblomstrede grønsager, styrker kroppens forsvar mod kræft ved at fremme aktiviteten i de afgiftende stoffer, der kaldes fase II-enzymer.

Men sulforafan kan være skadelig - og det er meget dyrt at fremstille. P.t. koster det ca. 50.000 dollars at fremstille 50 g sulforafan, siger Kosmeder til Reuters Health.

Kosmeder og hans kolleger "nippede" det originale molekyle, så man kunne fremstille oxomate. Dette stof kan også forbedre fase II-enzymaktiviteten, men er 7-10 gange mindre giftigt i forhold til sulforafan. Og for de samme 50.000 dollars kan man, ifølge Kosmeder, fremstille hundredevis af kilo oxomate.

Forskerne testede oxomatet på hunrotter, som havde fået tilført kræftfremkaldende stoffer. Oxomate gav en 50% nedgang i antallet af brystkræftsvulster. Man undersøger nu, om oxomate kan forebygge hudkræft hos mus, som har været udsat for ultraviolet stråling. Man planlægger en lignende undersøgelse af tyktarmskræft i "nærmeste fremtid". Al forskning finansieres af National Cancer Institute.

Målet med forskningen, siger Kosmeder, er at fremstille en pille, som man kan tage dagligt - sammen med multi-vitaminpillen - for at forebygge kræft. "For personer i risikogrupperne, f.eks. cigaretrygere, kan det være en stor fordel," tilføjer han.

Kosmeder har ansøgt om et foreløbigt patent på oxomate med det formål at vække lægemiddelindustriens interesse. Han forklarer, at finansiering fra lægemiddelvirksomheder kunne hjælpe med til at fremskynde udviklingen af et kosttilskud på basis af oxomate.

Kosmeder forventer, at undersøgelser på mennesker vil kunne foretages i løbet af 5 år.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012