Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kostfibre kan forebygge kræft

To store undersøgelser, der bl.a. har deltagelse af 57.000 danskere, peger på, at kostfibre i væsentlig grad mindsker risikoen for tyktarmskræft. Kostfibre kan tilsyneladende forebygge en af de alvorligste og mest udbredte kræftformer, tyktarmskræft. Det viser to meget store undersøgelser, som blev offentliggjort i Lancet maj 2003.

Kostfibre er godt for udskillelsen af skadelige stoffer
Kan man helbrede kræft med specialkost? Desværre ikke. Det er der endnu ingen diæt, der kan klare. For øjeblikket undersøger forskerne, om et større forbrug af kostfibre kan beskytte mod tilbagefald og metastaser i forbindelse med behandling af kræft i tarmene.

Professor Lochs: "Vi anbefaler godt nok en fiberrig kost med meget frisk frugt og grønt, som indeholder de sekundære plantestoffer, som har en stærkt svulstreducerende virkning. Men denne virkning indtræder formodentlig først efter flere år. Derfor bør man principielt altid sørge for at få en fiberrig kost."

Generelt gælder det, at kornprodukter, kartofler, grønsager og bananer er med til at sikre en hurtigere tarmpassage. Skadelige stoffer bliver ikke så længe i tarmen. Derudover skal kosten være rig på vitaminer. Til kræftforebyggelse er fremfor alt A-, C- og E-vitamin vigtige. Også kalcium og selen spiller formentlig en rolle. Fra undersøgelser ved man, at kalcium kan bremse udviklingen af tarmpolypper.

Vil man være ekstra sund, gælder følgende fordeling: 40% kornprodukter (brød, pasta, ris), 20% grønsager, 15% mælkeprodukter, 15% frugt samt 10% kød, fisk og fjerkræ.

Læs mere om   Skallin og  Resultat Plus her!

En syg tarm forhøjer risikoen
Patienter med kronisk tarmbetændelse (colitis ulcerosa) har forhøjet risiko for at få tyktarmskræft. Denne risiko er størst, hvis sygdommen har været til stede i mange år, har bredt sig over et større område i tarmen og aldrig er i ro. I disse tilfælde bør man få foretaget en kikkertundersøgelse af tarmen hvert eller hvert andet år. Om risikoen for kræft også er større ved tarmbetændelsen Morbus Crohn, har forskerne endnu ikke entydigt kunne påvise.

Læs mere om  Brottrunk og Urte-Pensil her!

De kroniske betændelsestilstande i tarmen forløber ofte anfaldsvis. Årsagerne kendes ikke. Men man ved, at immunforsvaret retter sig mod cellerne i tarmslimhinden. Symptomer som bugsmerter, diarré og vægttab får ofte patienterne til at gå til læge.

Selvom stress ikke nødvendigvis er årsag til tarmsygdommene, kan de dog med lethed forværres af mental belastning.

 

Trin

 

 

 

 

Sådan udvikler tarmkræft sig

       

Sådan breder svulsten sig

Svulsten angriber først overfladecellerne i tarmen (her en polyp)

Kræftsvulsten vokser ind i tarmvæggen

Kræftsvulsten trænger dybere ind i tarmvæggen og angriber lymfeknuderne

Kræftsvulsten er brudt igennem tarmvæggen og udsender metastaser - her til leveren

Behandling

Operation

Operation

Operation og kemoterapi (ved kræft i endetarmen også strålebehandlinger)

Operation og kemoterapi (ved kræft i endetarmen også strålebehandlinger)

5-års prognose

95%

80%

50%

5%

Antal svulster, der bliver opdaget i denne fase

37%

63%

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012