Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Knoglestabilitet: efter de 30 går det ned ad bakke

Vores knogler bliver opbygget til og med 30 års alderen. Derefter taber vi hele tiden knoglemasse. Hvor meget afhængigt af udgangspunktet og af, hvad man spiser og drikker. Jo mere knoglemasse, der bliver opbygget inden den maksimale masse er nået ved de 30, jo længere varer det, inden den er opbrugt. Med alderen tæres der på reserverne - det er simpelthen uundgåeligt. Knoglerne taber lidt efter lidt substans - og dermed også stabilitet. I ekstreme tilfælde bliver knoglerne så porøse, at de brækker for et godt ord. Og så taler man om osteoporose.

En optimal knoglestabilitet opnår man med de rigtige byggematerialer - nemlig mineralet kalk. Kalken indbygges i knoglerne, så de bliver hårde. Mere end 99% af kroppens kalk findes derfor i knoglerne. Så en rigelig kalkforsyning er en forudsætning for faste knogler og dermed for forebyggelsen af osteoporose. Målet med en knoglevenlig kost er et højt kalkoptag, som stiller den nødvendige kalk til rådighed for knoglernes opbygning. Kalk fra plantestoffer er ikke helt så brugbart som kalk fra animalske kilder som f.eks. mælk og mælkeprodukter.

I gennemsnit kan kroppen kun optage 30-40% af den animalske kalk i knoglerne. For kalk fra planteriget gælder det kun ca. 5%. Af mælkeprodukter anbefales kvark, tykmælk, fedtfattig ost og friskost, yoghurt og naturlig mælk til at drikke. Og her gælder det, at jo mere fedt, produktet indeholder, jo mindre af kalkindholdet kan kroppen bruge. Hvis man ikke kan klare mælk og mælkeprodukter i større mængder, kan man ty til produkter som sesamfrø, hørfrø og sojabønner.

Kosten kan suppleres med kalkholdige drikkevarer, f.eks. frugtdrikke tilsat kalk eller kalkrigt mineralvand med et godt kalk-magnesium forhold på 2:1.

Desuden kan man øge kalkens tilgængelighed ved hjælp af mælkesukker. Naturligt mælkesukker kan tilføjes mad- og drikkevarer i form af pulver. Mælkesukker gør den kalk, der optages via kosten, mere brugbar for kosten. Dermed optager kroppen mere af den mængde kalk, der optages. Mælkesukker hjælper med til at opbygge en stor knoglemasse og til at holde knogletabet efter de 30 på et laver niveau. Det vil altid gå ned ad bakke, men faldet er mindre brat.

At kende, forstå og behandle osteoporose
Over 7 millioner tyskere lider af osteoporose. Hos hver fjerde kvinde over 50 år er sygdommen allerede brudt ud, og de første, "stumme" brud på rygsøjlen er sket - knoglebrud, som de ramte ikke er bevidste om. Ofte følger der hurtigt andre brud. Følgerne er tit stærke smerter og manglende mobilitet. Og ikke sjældent bliver ofrene afhængige af hjælp fra andre.

Personer med risiko for at udvikle osteoporose og de sygdomme, der følger med, skal identificeres, så man hurtigst muligt kan sætte ind med medikamenter, der kan stoppe udviklingen af osteoporose.

Det nye initiativ "Gut gerüstet - Osteoporose erkennen, verstehen, behandeln" kæmper for at oplyse den brede befolkning. Hvis osteoporose opdages og behandles tidligt, kan man sikre sig, at det ikke går alt for meget ud over livskvaliteten - og man kan måske undgå at blive afhængig af andres hjælp. I de tidlige stadier anbefales en basisterapi med kalk og D-vitamin til opbygning af knoglerne. Når der først er sket brud på rygsøjlen, er denne kur som regel ikke nok. Så bør lægen ordinere en kur med bifosfonat, f.eks. Risedronat, som kan modvirke det stigende knogletab. Dermed kan man reducere faren for yderligere brud og risikoen for, at man bliver plejeafhængig. Informationer kan fås hos "Gut gerüstet - Osteoporose erkennen, verstehen, behandelen", postboks 30 02 62, 93035 Regensburg.

Osteoporose: tal og fakta:

  • Ca. 300.000 tyske kvinder og mænd får hvert år brud på lårbenshalsen på grund af sygeligt knoglesvind.
  • Kvinder rammes ca. dobbelt så ofte af osteoporose som mænd.
  • I gennemsnit optager kvinder dagligt mindre end halvdelen af den mængde kalk, som knoglerne har brug for.
  • De årlige omkostninger til osteoporose-behandling beløber sig i Tyskland til tæt på 1 milliard DEM.

Aktiv-mineralstoffer for muskler og knogler
Magnesium og kalk er uundværlige mineralstoffer. Man skal derfor ikke blot have dem i rigelige mængder, men de skal også være optagelige for muskler og knogler. For ikke alt, hvad vi spiser, kan optages i kroppen. Netop kalk og magnesium er ofte uoptagelige og bidrager derfor kun i meget ringe mængde til at dække vores behov. Dette kan man ændre på med mælkesukker, fordi mælkesukkeret er i stand til at skabe et miljø i tarmene, som løser kalk og magnesium fra komplekse forbindelser og gør de to mineraler optagelige. Kroppen kan dermed også anvende større mængder af den kalk og magnesium, som findes i vores madvarer. Knoglerne bliver dermed mere stabile, og musklerne aktiveres.

Læs om Calcium Extra her!

Kilde: Gesundheit heute 1/02

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012