Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Resistensproblemer - dem kan vi alle blive ramt af

Offentligheden får i stadigt stigende grad øjnene op for de tiltagende problemer, vi oplever med resistens over for antibiotika. Den kendsgerning, at diskussionen ikke længere kun er forbeholdt eksperter i infektionssygdomme og sundhedsøkonomer, men at også den brede befolkning er begyndt at tale om problemet - ja, det er faktisk ganske betydningsfuldt, fordi konsekvenserne er negative for hver enkelt af os. Det handler denne artikel skrevet af Dr. med. Traugott Ullrich om.

Hver 2. pille er unødvendigOg det gælder ikke kun, når man vil behandle bakterielle infektioner hos dyr, men også for over 80% af den antibiotika, der gives til dyr af videnskabelige grunde - forebyggende eller som "vækstfremmer". Den antibiotika, der bruges i dyrefoder, fiskeopdræt og frugtdyrkning, når via kød, drikkevand og jordbund frem til vores fødemidler i doser, som ganske vist ikke har nogen terapeutisk virkning, men som alligevel medvirker til, at vi opbygger en resistens over for midlerne.

60% af den antibiotika, der ordineres, bruges dog i medicinsk øjemed. Af disse 60% bruges de 20 på sygehusene, mens 80% ordineres og anvendes i ambulant behandling. Ud af denne gruppe tager ca. hver anden person et antibiotika-præparat uden grund - nemlig mod luftvejslidelser forårsaget af virus, som antibiotika ikke virker imod.

Ser man nærmere på forholdene i Europa, viser der sig et mønster i, hvordan antibiotika anvendes. Således bruger lande som Frankrig, Spanien, Portugal og Belgien 2-4 gange så meget antibiotika som Danmark og Holland. Dette har infektionsspecialister længe haft en mistanke om, men man har først kunnet slå tallene fast i forbindelse med den svenske infektionsbiolog Cars' undersøgelse i 2001.

I en rapport, som først er blevet offentliggjort for få måneder siden, kunne Cars for første gang påvise, at der i de europæiske lande er en direkte sammenhæng mellem antibiotikaforbrug og resistens over for pneumokokker - som er en af de vigtigste årsager til bronkie- og lungeinfektioner. Cars' konklusion er, at hovedårsagen er den ukyndige behandling af luftvejsinfektioner.

Bronkitis er en klinisk diagnose, og en virusinfektion er ikke altid til at skelne fra en bakteriel infektion. Af frygt for sagsanlæg griber lægerne derfor ofte til "den bredspektrede antibiotika". Denne situation bliver yderligere skærpet af, at sygekasserne, som den unødvendige antibiotika-behandling overhovedet ikke gøre noget indtryk på, samtidig lægger pres på de læger, som ordinerer bevisligt mere effektiv og prisgunstige alternativer.

Patienternes magt
En ganske væsentlig faktor for lægernes iver efter at udskrive recepter er desuden patienternes forventninger og krav. Patienter, som lider af infektioner i de nedre luftveje, f.eks. akut bronkitis, hælder til den anskuelse, at når infektion er problemet, så er antibiotika løsningen. Denne forventning fører til, at lægen udskriver en recept på antibiotika - også når han/hun ikke kan se nogen reel begrundelse for at gøre det. Og dermed holdes patienten fast i sin tro på antibiotikaens virkning.

Konsekvenserne ved denne "onde receptcirkel" er ødelæggende for alle. Selv ved banale bakterielle infektioner må man ty til såkaldt "reserveantibiotika". Dette medfører, at stadigt flere bakteriestammer bliver resistente over for denne type antibiotika.

Tiltagende resistens betyder, at der oftere og oftere må sættes ind med en kombinationsterapi, der omfatter flere forskellige antibiotiske stoffer. Men dermed stiger også risikoen for vekselvirkninger. I Tyskland skyldes ca. 500 dødsfald hvert år denne antibiotiske vekselvirkning. Særligt udsatte er børn, ældre og "problempatienter".

Læs mere om disse naturprodukt-alternativer:
Urte-Pensil
Bio Propolis
Brottrunk

Kilde: Gesunde Medizin 1/2003

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012