Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Derfor får flere og flere kvinder hjerteinfarkt

Nye risikoundersøgelser alarmerer lægerne:

Det virker i første omgang ganske harmløst: Smerter i brystområdet eller øverste del af bughulen stråler ud i skulderen. Men disse tegn skal tages alvorligt, for det kan nemt være et hjerteinfarkt, man ignorerer. Og flere og flere kvinder bliver ramt. Hvorfor? Fordi hjerteinfarkt ofte bliver diagnosticeret for sent hos kvinder. De forebyggelses- og diagnosticeringsprocedurer, som giver gode resultater for mænd, fungerer (endnu) ikke for kvinder.

På universitetsklinikken Hamburg-Eppendorf undersøger man nu, hvorfor antallet er kvinder, der får hjerteinfarkt, er stærkt stigende. I undersøgelsen (benævnt CORA) deltog 200 kvindelige patienter mellem 30 og 80. Undersøgelsen viste bl.a., at 2/3 af de patienter, der led af sygdom i kranspulsårerne, også led af Type 2 diabetes - samt af forhøjet blodtryk og overvægt.

Det mest forbløffende resultat for overvægtens vedkommende er, at det ikke er vægten som sådan, der har betydning for hjerteinfarktrisikoen, men forholdet mellem hofte- og taljemål. Specielt udsatte er kvinder, hvis taljemål divideret med hoftemålet (i cm) er større end 85. Mange af de kvinder, som lider af hjerteproblemer, er nemlig ikke blot for tykke - de spiser også hovedsageligt animalsk fedt, dvs. foretrækker kød og kødprodukter, ost, smør og kalorierige saucer, mens raske kvinder foretrækker frugt og grønsager og bevæger sig en hel del mere. Stress ser også ud til at være en risikofaktor for kvinder. Forskere ved Wake Forest University giver østrogen skylden: Ved mental belastning sænkes østrogenspejlet hurtigt. Og østrogenmangel i overgangsalderen kan være med til at fremme åreforkalkning.

Til forebyggelse anbefales en passende vægt, en omlægning af kosten, så den kommer til at indeholde meget frugt og grønt, samt regelmæssig motion.

Hjerteinfarkt som følge af åreforkalkning: Fra et sundt kar til fuldstændig tilstopning:

Normalt blodkar med en glat karvæg

 

 

 

Aflejring af kolesterol og celledele i karvæggen (plak). Plakken vokser ind i karret og indsnævrer det.

 

 

 

Tværsnit af plakdannelse og fuldstændig aflukning af blodkarret som følge af en klump størknet blod

 

 


Hvordan kan jeg forebygge? Læs om:
Folsyre
Naturligt E-vitamin
Candolic

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012