Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Stikkende musetorn: Ruscus Aculeatus - en lægeurts comeback!

Nye forskningsresultater har åbnet nye perspektiver for brugen af middelhavsplanten Ruscus Aculeatus i behandlingen af lidelser i venesystemet. De aktive stoffer i "Stikkende musetorn", som lægerne allerede i antikken kaldte planten i daglig tale, kan både styrke venemuskulaturen og støtte bindevævet.Man mener, at Stikkende musetorn, som fortrinsvis vokser på solrige, tørre bjergskråninger i egnene omkring Middelhavet, har fået sit navn, fordi bønderne i gamle dage brugte de små kviste med de stikkende knopper til at hænge kød på for at holde mus og andre dyr væk fra forrådskamrene.

Ruscus - en ingrediens i middelalderens klostermedicin
Den tidligste dokumentation for, at den del af ruscus-planten, som befinder sig under jorden, har en helbredende virkning, er over 2000 år gammel. I år 300 f.Kr. omtales ruscus af Aristoteles' elev Theophrastos. Og i 50 e.Kr. skrev den lilleasiatiske læge Dioskurides den første, overleverede beretning om ruscus.

Derefter dukker urten op i alle betydningsfulde medicinske værker. F.eks. var ruscus en vigtig ingrediens i middelalderens klostermedicin.

Nogle af indikationerne går på musetorns vævsstyrkende virkning: Den romerske læge Galen (130-200 e.Kr.) anbefalede den bl.a. til udvortes brug mod "tærende bylder". I det 17. og 18. århundrede blev urten brugt mod vattersot - formodentlig med den begrundelse, at ødemer forsvinder ved regelmæssig brug.

Disse husråd har overlevet i middelhavslandene. Også i vore dage er ruscus en fast bestanddel af behandlingen af venøse lidelser i såvel Danmark, Frankrig og Italien som Schweiz.

Dobbeltvirkning ved venesvaghed
I Tyskland har ruscus nu gjort comeback som lægeurt. Nyere undersøgelser har i høj grad bidraget til at slå urtens dobbelte virkning mod venøse lidelser fast.

Dels kan det ruscogenin, der udvindes af jordstænglen, tonisere venerne - styrke de småbitte muskler i venevæggen og dermed holde venerne stærke og elastiske.

Og dels har forskerne fornyligt fundet ud af, at ruscus kan beskytte kollagenet elastin mod nedbrydning. Dermed har ruscogenin ud over den venetoniserende virkning en opstrammende virkning på bindevævet - og bidrager dermed umiddelbart til at vedligeholde det venøse støttevæv.

Kilde: Gesunde Medizin, 10/2001

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012