Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Energi: nogle tal vedr. menneskets energibehov

Det kræver 1 kilokalorie at opvarme 1 liter vand. Det svarer til 4,1868 kilojoule. Uanset om energien fremstilles i et atomkraftværk eller kommer fra en plade chokolade, så er joule den fysiske måleenhed for energi. Og uanset om det drejer sig om et menneske eller en maskine: Når noget opvarmes eller bevæger sig, så bruges der energi. Eller rettere: Der omdannes energi - f.eks. fra elektrisk energi til varmeenergi med hjælp fra kogepladen.

10 gram mælkechokolade leverer ca. 230 kilojoule, og det er nok til at opvarme en liter vand til 55 grader Celsius. Med lidt mere - helt nøjagtigt 288 kilojoule - kan man oplyse et værelse i en time med en 80 w glødepære. Ganske vist bliver kun en lille del af den elektriske energi til lys, fordi maskiner, som omdanner én form for energi til en anden, hele tiden afgiver varmetab og derfor ikke arbejder med en 100% virkningsgrad. Og glødepæren bruger kun 5% af de "forbrugte" 288 kilojoule til at oplyse rummet - resten går til at varme pæren op.

En ung mand af gennemsnitsstørrelse skal bruge ca. 380 kilojoule i timen ved anstrengelse. Men ved hård fysisk anstrengelse skal kroppen bruge væsentligt mere energi, end den enten kan tage fra sine fedtdepoter, eller kan hente fra et middagsmåltid: En portion Spaghetti Bolognese giver godt og vel 3.000 kilojoule, en stor portion surkål med kød og ærte- og kartoffelpuré giver ca. 6.000 kalorier. Og det er nok til at dække mere end halvdelen af det daglige energibehov for personer med stillesiddende arbejde. Dagsbehovet varierer naturligvis med kropsstørrelse, alder og køn, men ligger normalt på ca. 11.000 kilojoule om dagen. Til sammenligning kan dette samme antal kilojoule få glødepæren til at brænde i 38 timer.

Men en vesteuropæer forbruger dagligt langt mere energi til elektriske apparater, transport og opvarmning. Et varmt bad sluger ca. 18.000 kilojoule, når ca. 160 timer vand skal opvarmes fra 1 grad til 37 grader. En liter benzin leverer - ligesom fyringsolie - ca. 43.000 kilojoule. En pendler, som kører i sin store limousine til arbejde, udstøder på 50 km med et forbrug på 7,5 liter alm. benzin ca. 322.500 kilojoule.

I Tyskland bliver en stor del af det enorme energibehov dækket af olie og kul. Disse råstoffer er ikke er til stede i ubegrænsede mængder, og det giver problemer med udstødningsgasser, når de omdannes til elektrisk energi, så man er i fuld gang med at lede efter alternativer. Og her kommer atomkraften ind i billedet: Ved spaltning af atomkerner frigives en gevaldig mængde energi (et gram uran-235 giver ca. 67.000.000 kilojoule), men dertil kommer de velkendte problemer med radioaktivt affald og risikoen for katastrofale uheld. Derfor forsøger videnskaben i den industrialiserede verden i stigende grad at udnytte de vedvarende energikilder - specielt vind- og solenergi. Principielt er potentialet enormt: Op mod 43.200.000.000 kilojoule bestråler på en 9-timers solskinsdag en flade på kun 1 km2. Hvis man forestiller sig, at denne energikilde blev udnyttet i Sahara med kun 1/10 omdannet til elektricitet, så ville et areal på kun 9x9 meter være nok til at dække én borgers behov.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012