Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ensidig beskrivelse af kosttilskud

Af Irene Hage, praktiserende læge

Det er beklageligt at se en "levende avis" som Politiken skrive så ensidigt om kosttilskud, som det var tilfældet 10.4. i artiklen om kosttilskuds farlighed.

Grundholdningen i debatten er, at Arne Astrup og Lars Ovesen betragtes som neutrale dommere, ja nærmest orakler. Det er de ikke. De er kun den ene af flere parter i en debat, som slet ikke er afsluttet.

Jeg finder det betænkeligt, at man kun hører den ene part i sagen, nemlig Ernæringsrådet, og i særdeleshed Arne Astrup, som bruger Ernæringsrådet som en platform for sine egne sundhedspolitiske meninger. Astrup er fedtforsker, ikke kosttilskudsekspert. Flere gange har han offentligt anbefalet det medicinske slankemiddel Reductil, som er trukket tilbage i USA, England og Italien, på grund af adskillige dødsfald. Midlet er ikke trukket tilbage her i landet. Er det på grund af Astrups anbefalinger?

Astrup har også i vid udstrækning anbefalet sit eget slankeprodukt Letigen, der har kostet menneskeliv i USA. Letigen er heller ikke trukket tilbage fra det danske marked.

Ifølge den danske fødevareminister er der ikke forekommet et eneste dødsfald i Danmark som følge af indtagelse af vitaminer og mineraler. I USA, hvor befolkningen i over 20 år har indtaget langt større doser end i Danmark, er der aldrig på Center for Poison Control blevet rapporteret et eneste dødsfald på grund af vitaminer og mineraler. Derimod er der ved korrekt undersøgt, reguleret, ordineret og indtaget medicin rapporteret mellem 90.000 og 160.000 dødsfald hvert år. Det er den fjerde hyppigste dødsårsag i USA. (Kilde: Journal of the American Medical Association.)

Alene på grund af indtagelse af aspirin, dør der hver dag 46 mennesker i USA alene.

Arne Astrup er kendt for at læse videnskabelige artikler som "Fanden læser Bibelen", og han får derfor det ud af det, som han selv vil. Han er en kendt kosttilskudsmodstander. Der findes massiv dokumentation om vitaminer, og mineralers gavnlige og betydningsfulde virkninger, ikke mindst til ældre og syge mennesker.

Det ligner derfor "statsautoriseret vildledning", når det altid kun er Ernæringsrådet, man hører. Det er næsten ikke nødvendigt at spørge. Man kender svaret på forhånd.

Kilde: Politiken 21.04.02.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012