Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Aspirin farlig for børn

Smertestillende medicin med acetylsalicylsyre kan skade børn, advarer et britisk udvalg for medicinsikkerhed, skriver Politiken. Det gælder blandt andet børnemagnyler. Medicinen kan i værste tilfælde, føre til en livsfarlig hjerne- og leversygdom.

De såkaldte børnemagnyler er ikke for børn, og det er alle andre smertestillende midler med indhold af acetylsalicylsyre - også kaldet aspirin – heller ikke.

Den type smertestillende midler, som sælges i håndkøb og står i de fleste danske medicinskabe, kan i værste, men ekstremt sjældne tilfælde føre til sygdommen Reyes Syndrom, en meget alvorlig og som regel dødelig hjerne- og leversygdom, der angriber børn.

Advarslen kommer midt fra det uafhængige britiske udvalg for medicinsikkerhed (CSM), som har besluttet helt at forbyde brugen af aspirin til børn under 16 år. Advarslen har fået den danske Lægemiddelstyrelse til at overveje, hvad der skal gøres i Danmark.

Midlerne sælges herhjemme i håndkøb under navne som Aspirin, Idotyl, Treo, Kodimagnyl og forskellige udgaver af Magnyl.

Heraf er kun Magnyl-Svage - i daglig tale ofte kaldet børnemagnyl - godkendt til børn, oplyser afdelingslæge i Lægemiddelstyrelsen Doris Stenver. I produktresumeet står desuden, at de ikke bør bruges til børn under et år, til børn under to år kun efter læges anvisning og slet ikke, til børn med feber.

»Problemet er selvfølgelig, at alle disse midler sælges i håndkøb, og at forbrugerne ikke nødvendigvis ved, at de ikke er godkendt til børn«, siger Doris Stenver. »Derfor er mit bedste råd til familier med børn: Gå helt uden om midlerne med acetylsalicylsyre og vælg i stedet midler baseret på f.eks. paracetamol (f.eks. Panodil, Pinex og Pamol), der også har smertestillende og feberdæmpende virkning«.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012