Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Snævert håndledsbånd

- også kaldet karpal tunnel syndrom

I et læserbrev i "Britisk Journal of General Practice", juli 2001, påpeges det, at det måske bare forsinker behandlingen, hvis patienter, der skal have overskåret håndledsbåndet, først skal igennem en elektrofysiologisk undersøgelse af nervefunktionen i hånden. At undersøgelsen er nødvendig understøttes ikke af den videnskabelige litteratur, nævner bladet.

Karpal tunnel syndrom skyldes hævelse omkring håndledsbåndet på håndfladesiden af håndleddet. Herved kommer nerver, sener og blodkar til hånden i klemme, hvilket giver føleforstyrrelser, smerter og nedsat kraft i hånden, især i tommel-, pege- og ringfinger.

På håndfladesiden af håndleddet sidder et senebånd henover en kanal, hvor nerver, blodårer og sener til hånden passerer. Ved overbelastning samt ved f.eks. gigtlidelser, sukkersyge og for lavt stofskifte kan der komme hævelse ved dette bånd, så både nerver og blodkar kommer i klemme. Der kommer føleforstyrrelser, især i tommel-, pege- og langfinger, og det er almindeligt med smerter og kraftnedsættelse i hånden.

Banker man på håndledsbåndet med en finger, vil der ofte komme føleforstyrrelser i fingrene, og det samme gælder, hvis man et minut bøjer hånden opad med håndfladesiden mod underarmen, så meget man kan.

Symptomerne er ofte værst om natten, hvor man kan vågne med stivhed og følelsesløshed i hånden. Det svinder så noget, når man bevæger hånden i nogle minutter. Behandlingen er aflastning, og hvis det ikke er nok, vil man ved en lille operation gennemskære håndledsbåndet, så der igen bliver plads til nerver mm. Der findes en tilsvarende lidelse i fødderne, kaldet tarsal tunnel syndrom. Her er nerven i klemme under et senebånd ved ankelknoen.

Er der tale om overbelastning, vil det rigtige være at nedsætte belastningen af hænder og håndled. Når symptomerne kommer, er det godt at gøre enkle, forsigtige cirkelbevægelser med håndleddet. Kolde omslag kan også hjælpe.

Videnskabelige undersøgelser har vist, at behandling med vitamin B6, pyridoxin, samt magnesium kan lindre symptomer ved karpal tunnel syndrom. F.eks. 50 mg B6 dagligt og magnesium 400 mg x 2. Der går i reglen 6-12 uger, før virkningen slår igennem.

Health News 2003

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012