Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Drikker du nok?

Om sommeren har kroppen brug for mere væske end ellers. Dette gælder frem for alt sportsligt aktive mennesker. Tommelfingerregel: Drik noget, så tit du kan!

Kender du situationen? Du sidder efter fyraften på en udendørs restaurant og nyder det pragtfulde vejr - og er umådeligt tørstig. Du kigger forventningsfuldt efter noget iskoldt at drikke. Men det er faktisk overhovedet ikke godt for dit helbred. Du bør ikke vente på, at tørsten melder sig - specielt ikk om sommeren, hvor kroppen i forvejen udskiller mere væske på grund af varmen. Tværtimod bør du sørge for hele tiden at drikke noget, så tørsten slet ikke når at melde sig. Drikker du for lidt, reducerer du nemlig din blodmængde. Blodet flyder dermed langsommere, og dine muskler og hjerne får tilført mindre ilt og næringsstoffer.

Blot 2% for lidt kan skade dit helbred
Den mentale og fysiske formåen nedsættes allerede ved et væsketab på 2%. Det svarer til 1,4 liter for en person, der vejer 70 kg. Og væsketabet går hurtigere, end man umiddelbart skulle tro: Kroppen mister 1,2 liter væske pr. dag alene gennem åndedrættet, huden og almindelig udskillelse - og det gælder kun for normale klimaforhold. Hvis man konstant får for lidt væske, risikerer man, at der dannes urinsten, og der er øget risiko for kræftsygdomme i tyktarmen og urinvejene. Hvis du får for lidt at drikke, kan du se det på, at din urin bliver meget mørk og stærkt lugtende, og at huden bliver tør, specielt omkring munden.

I varmen har du brug for 2,5-3 liter om dagen
Når temperaturen sniger sig opad, gælder der andre regler for anbefalet væskemængde end dem, der er udstukket af de tyske ernæringsmyndigheder (Deutsche Gesellschaft für Ernährung) - nemlig 1,5-2 liter pr. dag. I varmen kan du roligt drikke 2,5-3 liter pr. dag. Til børn anbefaler man i stedet for den normale ene liter ca. 1,5 liter. Bedst er poste- og mineralvand, saftevand og usødet frugt- eller urtete. Kaffe, te og alkohol virker derimod vanddrivende og bidrager derfor overhovedet ikke til at dække væskebehovet. Disse drikke bør derfor altid efterfølges med et glas vand.

Sportsfolk har behov for endnu mere væske
Dyrker du sport i varmen, stiger dit væskebehov drastisk (se tabel). En times rulleskøjteløb betyder f.eks. et væsketab på gennemsnitligt 2,5 liter. Så i det hele taget kan der hurtigt ske et væsketab på adskillige liter. Professor dr. Michael Weiss, sportslæge ved universitetet i Paderborn, siger: "For at modvirke dette væsketab skal man drikke mindst en kvart liter væske lige inden sportsudøvelsen. Hvis det drejer sig om udholdenhedssport, der varer mere end 30 minutter, skal man tage drikkevarer med og hvert kvarter drikke lidt - men max. en kvart liter, fordi ellers skvulper væsken rundt i maven i stedet for." Weiss råder også udøvere af præstationssport til at drikke mineral- og saftevand: "Jeg mener, at de såkaldte sportsdrikke - dvs. isotoniske drikkevarer tilsat mineraler og glukose - er mindre velegnede, fordi denne form for væske optages dårligere i kroppen."

Desuden skal man være opmærksom på drikkevarernes temperatur. Er de for kolde, opfatter kroppen det som "kulde" og holder dermed op med at udskille sved - og dermed kommer den ikke af med varmen. Weiss siger: "Vi anbefaler lunkne drikkevarer - men vi ved også godt, at det bryder de fleste mennesker sig ikke om - de finder dem ikke særligt forfriskende. Så hvis du drikker noget iskoldt, så nøjes med en lille mængde ad gangen - så bliver væsken opvarmet i spiserøret og er varm, når den når mavesækken."

Varme + sport = Drik endnu mere!
Ekstra væskebehov pr. time i 30 graders varme

Sportsgren

Løb

Tennis

Cykling

Kropsvægt:

     

50 kg

+ 1,2 l

+ 0,8 l

+ 1,0 l

60 kg

+ 1,4 l

+ 1,0 l

+ 1,2 l

70 kg

+ 1,6 l

+ 1,2 l

+ 1,4 l

80 kg

+ 1,8 l

+ 1,4 l

+ 1,6 l

Når kildevand skal være bedst: Mont Roucous ½ & 1½ liter – forhandles kun i helsebranchens specialforretninger.

Læs også:
Hårdt vand og atopisk eksem
PFOS og triclosan – ny forurening
Arsen i drikkevand: slagtilfælde
Gift i drikkevand de næste 100 år
Hormoner i renset spildevand
Fluor-ordspillet om liv og død

Kilde: Forum drikkevand 2003

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012