Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lægemiddeloplysninger skal nu gøres mere troværdige

Oplysninger om vekselvirkningen mellem flere lægemidler er i dag af svingende kvalitet og troværdighed. Oprettelsen af en ny interaktionsdatabase vil betyde en harmonisering af oplysningerne i f.eks. Lægemiddelkataloget, Medicinfortegnelsen og i apotekernes egne systemer.

Oplysningerne om interaktioner er imidlertid ikke hverken kongruente eller identiske, hvilket indimellem har givet anledning til misforståelser og fortolkningsproblemer mellem patienter, læger og apotekere.

På den baggrund har lægeforeningen sammen med først Apotekerforeningen og senere også Institut for Rationel Farmakoterapi og Dansk lægemiddelinformation indgået et formaliseret konkret samarbejde om interaktioner, der skal udmøntes i en fælles interaktionsdatabase, som skal samle, vurdere og videreformidle den eksisterende viden om interaktioner i forbindelse med cirka 1.000 lægemidler. Dertil kommer godkendte naturlægemidler, stærke vitaminer og mineraler m.v. Sidstnævnte har man fundet det vigtigt at medinddrage i databasen, idet der i litteraturen i langt hyppigere grad end tidligere forekommer både kasuistikker og veldokumenterede rapporter om relevante interaktioner.

»Interaktioner er i øjeblikket en meget broget sag. I dag er der så meget litteratur og så mange kilder af forskellig art. Og når man slår op i dem, får man oplysninger og konklusioner, som er af yderst svingende kvalitet og troværdighed.

Visionen er at få opbygget en platform for en mere gennemarbejdet, ensartet og pålidelig information om interaktioner, som i sidste ende vil betyde en bedre lægemiddelbehandling for patienterne.

»Der er jo ingen sandhed om interaktioner. De kan altid diskuteres. Men den brede basis vores interaktionsdatabase vil bygge på, skulle gerne være garanti for en høj grad af troværdighed.

Hvis de kan lave noget der opfattes som troværdigt, vil det være et vigtigt skridt i retning af at nærme sig en eller anden form for sandhed.

Det kan godt være, at man ikke når frem til enighed i alle tilfælde - men kun til en bredere sandhed. Dog vil alene det at det bliver gjort gennemsigtigt, være et vigtigt skridt fremad«, vurderer Mogens Brandt Kristensen.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012