Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Alkohol, fedtlever og skrumpelever

Skrumpelever og fedtlever er to begreber, som bruges til at beskrive de skadevirkninger, som alkohol har på kroppen. Skrumpelever (levercirrhose) er en af de almindeligste dødsårsager i vor del af verden, og i 50-70 procent af tilfældene skyldes lidelsen kronisk alkoholisme.

Både fedtlever og skrumpelever kan imidlertid have helt andre årsager. Fedtlever kan f.eks. skyldes sukkersyge og arvelige forstyrrelser i forbrændingen af fedt. Skrumpelever kan bl.a. komme af kronisk hepatitis, langvarige forstoppelser af galden og forskellige såkaldt autoimmune sygdomme.

Fedtlever er nemmest at kurere, og det er ofte nok at holde op med at misbruge alkohol.

Da alkoholmisbrug forstyrrer kroppens forbrænding af fedt, dannes der fedtblærer i levercellerne, som lidt efter lidt begynder at ligne cellerne i fedtvæv. Leveren svulmer op og kan af og til føles øm. Til trods for at cellefunktionen bliver forstyrret, kan tilstanden ofte være helt symptomfri.

Ved skrumpelever er en hel del leverceller døde og er blevet erstattet af hindevævsar. Det bevirker, at leveren skrumper ind til det halve af sin oprindelige størrelse. Desuden får den en kornet struktur, fordi den forsøger at reparere sig selv, og nogle af de overlevende celler danner små udvækster.

Samtidig bliver det stadig sværere for blodet at løbe gennem leveren. Blodtrykket stiger i den såkaldte portåre, som går fra tarmen til leveren, og blodet prøver at finde andre veje. F.eks. får man ofte årebrok inde i spiserøret.

En flaske vin om dagen kan give skrumpelever
Symptomerne på skrumpelever kan variere meget. Af og til mærker patienten ingenting, og sygdommen opdages først ved obduktionen. Andre gange får man på et tidligt stadium afmagrede lemmer, opsvulmet, væskefyldt mave, gulsot, hormonforstyrrelser, blødninger og mærkelige blodårer i huden.

Det hænder, at sygdommen viser sig på en yderst dramatisk måde: Hos en person, som hidtil har været symptomfri, kan spiserøret pludselig briste og foranstalte kraftige blødninger. Denne skæbne har været enden for mange alkoholikere.

I strengt muslimske lande, der har forbud mod alkohol, forekommer skrumpelever meget sjældent.

Franskmændene, der drikker tre gange så meget alkohol som nordmænd, har en dødelighed på grund af skrumpelever, der er tre gange så høj.

Sammenhængen mellem skrumpelever og alkoholforbrug har fået enkelte forskere til at opsætte grænser. Ifølge en beregning risikerer man at få skrumpelever, hvis man drikker 8 cl ren alkohol daglig, hvilket svarer til en flaske vin. Er forbruget dobbelt så højt, er risikoen virkelig høj.

Pharma Info Update 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012