Folkesundhed

Alkohol, fedtlever og skrumpelever

Skrumpelever og fedtlever er to begreber, som bruges til at beskrive de skadevirkninger, som alkohol har på kroppen.

Årsager og udvikling

Skrumpelever (levercirrhose) er en af de almindeligste dødsårsager i vores del af verden, og i 50-70 % af tilfældene skyldes lidelsen kronisk alkoholisme.

Både fedtlever og skrumpelever kan imidlertid have helt andre årsager. Fedtlever kan fx skyldes diabetes og arvelige forstyrrelser i forbrændingen af fedt. Skrumpelever kan bl.a. komme af kronisk hepatitis, langvarige forstoppelser af galden og forskellige såkaldt autoimmune sygdomme.

Ved alkoholmisbrug forstyrres kroppens forbrænding af fedt, og der dannes fedtblærer i levercellerne, som lidt efter lidt begynder at ligne cellerne i fedtvæv. Leveren svulmer op og kan af og til føles øm. Til trods for at cellefunktionen bliver forstyrret, kan tilstanden ofte være helt symptomfri.

Ved skrumpelever er en hel del leverceller døde og blevet erstattet af hindevævsar. Det bevirker, at leveren skrumper ind til det halve af sin oprindelige størrelse. Desuden får den en kornet struktur, fordi den forsøger at reparere sig selv, og nogle af de overlevende celler danner små udvækster.

Samtidig bliver det stadig sværere for blodet at løbe gennem leveren. Blodtrykket stiger i den såkaldte portåre, som går fra tarmen til leveren, og blodet prøver at finde andre veje, og man kan fx udvikle årebrok inde i spiserøret.

Hvad kan man gøre?

Fedtlever er nemmest at kurere, og det er ofte nok at holde op med at misbruge alkohol.

Symptomerne på skrumpelever kan variere meget. Af og til mærker patienten ingenting, og sygdommen opdages først ved obduktionen. Andre gange får man på et tidligt stadium afmagrede lemmer, opsvulmet, væskefyldt mave, gulsot, hormonforstyrrelser, blødninger og mærkelige blodårer i huden. Det hænder, at sygdommen viser sig på en yderst dramatisk måde: Hos en person, som hidtil har været symptomfri, kan spiserøret pludselig briste og foranstalte kraftige blødninger. Denne skæbne har været enden for mange alkoholikere.

Sammenhængen mellem skrumpelever og alkoholforbrug har fået enkelte forskere til at opsætte grænser. Ifølge en beregning risikerer man at få skrumpelever, hvis man drikker 8 cl ren alkohol dagligt, hvilket svarer til en flaske vin. Er forbruget dobbelt så højt, er risikoen virkelig høj.

Cardulon kan have en indvirkning mod fedtlever og skrumpelever

Læs også
Hvor sund er din lever?
Leveren – vores krops laboratorium
11 fødevarer, der fremmer en sund lever
Hold din lever, dine nyrer og dine lunger i topform
Valleprotein kan måske forhindre fedtlever
Sådan virker alkohol på kroppen
Juice og sodavand kan give leverskader
Alkohol og nikotinamid
Marietidsel – leverens ven og hjælper
Cardulon med marietidsel, en gammel levervirksom lægeplante
Kanel mod fedtlever
Leverstyrkende droger
Leverstress – hjælp til lever-detox
Artiskokken – leverens ven
Wernicke-Korsakoff-syndrom: Mangel på B1-vitamin