Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Et liv uden venner kan være livsfarligt

Ensomhed giver skrammer i livskvaliteten og øger tilmed risikoen for livstruende sygdomme. Palle alene i verden er mere udsat for at få infektioner, ligesom kræft og hjertesygdomme også ser ud til at ramme ensomme mennesker hyppigere end folk der oplever fortrolighed med andre mennesker.

Ensomhed er sågar lige så farligt for helbredet som cigaretrygning Det er et af de seneste budskaber fra en af verdens mest kendte sundhedsforskere, amerikaneren James House. Rent statistisk viser det sig nemlig, at mennesker, som er udpræget ensomme, har en lige så høj risiko for tidlig død som de, der ryger 20-30 cigaretter om dagen.

Forskningen viser, at der er en sammenhæng mellem ensomhed, forringet helbred og kortere levealder. En person bliver måske ikke ligefrem syg, fordi han eller hun er ensom, men ensomheden bidrager til en øget sårbarhed og sygelighed, siger professor ved Århus Kommunehospital, cand. psyk. og dr. med. Bobby Zachariae. "Har vi fortrolige venskaber, er vi nemlig bedre i stand til at håndtere vedvarende stress på en måde, så det ikke går ud over vores fysiske helbred.

Kan man tale med en god ven om sine problemer, opnår man en beskyttende effekt mod sygdomme. Der er ingen tvivl om den sammenhæng. Nære venner kan bruges som en slags stødpude mod stress, der ellers ville slække vores immunforsvar", siger Bobby Zachariae.

For eksempel har det vist sig, at ensomme mænd er mere udsat for hjertelidelser end mænd, der har gode venner. Og det er mændenes temperament, der muligvis er den bagvedliggende synder, fortæller lektor i psykologi ved Aarhus Universitet, Thomas Nielsen.

"Man har hidtil troet, at særligt ambitiøse og konkurrecemindede mænd var i farezonen, men den nyeste forskning har afsløret, at det er mændenes vredladenhed, der er den giftige faktor. De ensomme mænd er blevet ensomme, fordi de ofte bliver vrede, og ensomheden fører til øget risiko for at blive syg, siger han.

På Århus Kommunehospital er man netop nu i gang med at kortlægge forskelle i unges og ældres venskaber og betydningen af venskaberne for vores trivsel og immunforsvarets funktion. Over 500 danskere mellem 20 og 85 år har deltaget i undersøgelsen, der er baseret på et spørgeskema samt aflæggelse af en blodprøve, der bl.a. viser, hvor gode cellerne er til at slå bakterier, virus og kræftceller ihjel.

De foreløbige resultater kræfter, at både unge og ældre er mere tilfredse med livet, er mindre deprimerede og mindre stressede, jo mere følelsesmæssig støtte, vi oplever at få fra andre, siger ph.d.-studerende i psykolog, Mimi Mehlsen.

Rigtige venner gør os altså gladere for livet og ruster os samtidig til livets skyggesider.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012