Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Et sygt sundhedsvæsen

De tider er forbi, da danske læger pr. refleks forsvarede det danske sundhedssystem og påpegede egne og kollegers ufejlbarlighed. Det er nu også gennem de senere år blevet bestandigt sværere at fremsætte sådanne erklæringer med troværdigheden i behold.

Overlæge på Rigshospitalet Niels Høiby udgav i slutningen af 2001 en lille debatbog med et vægtigt budskab: "Pengene eller livet".

Det er åbenbart et valg, der i dagens prioritering på sygehusene foretages, når det overvejes, om patienter skal have den bedste eller den billigste behandling.

Professor Hendrik Vilstrup fra Århus Kommunehospital præsenterer den mistanke, at der eksisterer en uhellig alliance mellem det politisk-administrative system og lægerne om at spare penge ved ikke at henvise patienter til hospitaler i andre amter. Professor Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet påpeger, at mindst 100 kræftpatienter hvert år dør unødvendigt tidligt, fordi de ikke får tilbudt den optimale behandling.

Uanset om eksempelvis Hendrik Vilstrup har ret i, at der faktisk eksisterer en sådan alliance, er det en uacceptabel behandling, patienter og måske især kræftpatienter tilbydes.

Overlæge Niels Høiby påpegede i ovennævnte debatbog, at det danske sundhedsvæsen gennem de seneste 30 år har udviklet sig fra et af verdens bedste til et af verdens jammerligste.

Perioden falder med uhyggelig præcision sammen med kommunalreformen og amtskommunernes overtagelse af sygehusadministrationerne.

Det må efterhånden stå klart, at de ikke magter opgaven. De har været bedre til at puste sig op med den selvskabte titel "sygehusejere" end til at servicere befolkningen med ordentlig sygdomsbehandling.

Sygehusene og behandlingen af syge medborgere er efterhånden blevet et sådant morads af administration, overadministration, udygtighed og kynisme, at det ikke længer er tilstrækkeligt med justeringer.

Tiden er inde til et systemskifte. Også inden for sygehusvæsnet.

Kilde: Leder i Jyllands-Posten d. 9. Januar 2002

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012