Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Fedme hos mænd øger risikoen for kræftsygdomme

En alarmerende stigning i antallet af svært overvægtige mænd i England øger også risikoen for en lang række kræftsygdomme. Dårlige madvaner, bl.a. junk food, og mangel på motion får ifølge en rapport fra Cancer Research skylden for denne udvikling.

De seneste tal viser, at antallet af svært overvægtige mænd i England snart nærmer sig tallet fra USA - som ellers går under betegnelse "verdens fedmecentrum". Ifølge rapporten er ca. 20% af alle engelske mænd svært overvægtige, og andre 50% er overvægtige.

Cancer Research UK har bestilt rapporten med henblik på at undersøge, om engelske mænd kan overtales til at opgive deres sofafikserede livsstil og dyrke noget motion - hvilket ifølge eksperter er alfa og omega, hvis problemet skal inddæmmes.

Professor Jane Wardle, leder af Cancer Research UK Health Behaviour Unit, siger: "Fedme kan undgås, og mænd kan sagtens gøre noget for at vende den udvikling, vi er vidne til for øjeblikket. En velafbalanceret kost kombineret med fysisk udfoldelse er nøglen til at undgå at tage på i vægt.""Det bekymrende ved situationen er, at alt tyder på, at unge mænd ikke spiser så sundt, som de burde og heller ikke er særligt tilbøjeligt til at deltage i fysiske aktiviteter, efterhånden som de bliver ældre. Hvis vi kan tilskynde mænd i alle aldre til at spise sundt og dyrke regelmæssig motion, kan vi sænke antallet af fede mænd".

Fedmens rolle i risikoen for at udvikle kræft kan ikke understreges nok, fastslår rapporten. Nye rapporter fremhæver den tydelige sammenhæng mellem fedme og kræft i brystet, livmoderslimhinden, galdeblæren og nyrerne hos kvinder, der har gennemgået overgangsalderen. Desuden fortæller rapporten, at den overordnede risiko også øges for prostatakræft hos mænd og for kræft i tyktarm, endetarm og bugspytkirtel hos begge køn.

Professor Julian Peto fra Institute of Cancer Research og London School of Hygiene and Tropical Medicine, som støttes af Cancer Research UK, siger: "Fedme øger risikoen for at udvikle adskillige former for kræft. Så det er så meget desto mere foruroligende at være vidne til, at antallet af fede mænd er steget med mere end 60% i løbet af det sidste årti. Ca. 1 ud af 8 dødsfald som følge af kræft blandt ikke-rygere i Storbritannien kan formodentlig tilskrives overvægt eller fedme".Ifølge eksperter skal der sættes ind meget tidligt, hvis man vil forebygge vægtproblemer og undgå, at antallet af fede mennesker stiger drastisk i fremtiden, men lige nu ligger de svært overvægtiges skæbne i deres egne hænder. Professor Wardle er i øjeblikket i gang med en undersøgelse af fedme-forebyggende tiltag over for børn og forventer at kunne komme med resultater herfra næste år.

Dr. Richard Sullivan, som er leder af Clinical Programmes ved Cancer Research UK, er enig i Wardles synspunkter. Han siger: "Stigningen i antallet af fede mænd skyldes en kombination af en mere og mere stillesiddende livsstil og et højt forbrug af junk food. Mænd er kendt for at vende det blinde øje til, når det drejer sig om deres helbred. Forskningsresultater viser, at overvægtige mænd kan være lykkeligt uvidende om deres vægtproblem, og de, der ER klar over, at det er en sundhedsrisiko, gør ingenting ved det."Disse udtalelser kommer samtidig med kampagnen "Cycle for Life", som søsættes af Cancer Research UK og Nivea for Men. Kampagnen skal få mænd til at gøre noget mere for at komme i form, så de kan reducere risikoen for sygdom. Desuden ønsker man med kampagnen at samle midler til forskning i de kræftsygdomme, som specifikt rammer mænd.

Kampagnen tager udgangspunkt i nye statistiske oplysninger om, at 48% af alle unge mænd ikke bruger de anbefalede 30 minutter dagligt på motion.

Professor Julian Peto forelagde på Cancer Research UKs vegne den 26. juni 2003 data vedrørende sammenhængen mellem fedme og kræft for Underhusets sundhedsudvalg.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012