Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Fedmeproblemet vokser i Danmark

Ernæringsrådet skønner, at lægebehandlingen af fedmens følgesygdomme koster mellem fem og otte pct af de samlede danske sundhedsudgifter, eller mellem 4,1 og 6,6 mia. kr. om året. Og i USA skønnes fede at være ansvarlige for ni pct. af sundhedsudgifterne, eller 93 mia. dollar (614 mia. kr.). Det er det samme som rygere skønnes at koste i ekstraudgifter. Ifølge den amerikanske undersøgelse koster det i gennemsnit 37 pct mere at behandle en fed person end en patient med normal vægt.

Der er mange grunde til, at fedmen er i så hastig fremgang. Stadig flere har adgang til, og vælger, at spise fabriksfremstillet færdigmad på alle tider af døgnet. Samtidig får folk stadigt mere stillesiddende arbejde, og vælger at køre i stedet for at gå eller cykle, hvilket betyder, at de forbrænder mindre energi.

Ernæringsrådet vurderer, at forskellen i andelen af fede blandt mænd og kvinder efterhånden vil udligne sig, ved at flere mænd bliver overvægtige. Og erfaringen viser også, at ældre mennesker generelt er mere overvægtige, hvilket vil blive et stigende problem i takt med, at antallet af gamle vokser.

Men forskellen mellem veluddannede og lavtuddannede, og dermed mellem rige og fattige, vil formentlig bestå. Det skyldes primært, at billige fødevarer ofte er mere usunde og har et højere energiindhold end dyrere fødevarer, og at opmærksomheden omkring rigtig ernæring er højere blandt veluddannede.

Det er også bevist, at fedme kan være arveligt. Det er oftest en kronisk lidelse, og særligt er det svært at få fede børn ned på en normal vægt senere i tilværelsen.

I Danmark skønner Ernæringsrådet, at mellem 13 og 15 pct. af den voksne befolkning er fede, mens langt flere er overvægtige.

Det betyder, at 1,3 mio. voksne danskere er overvægtige, hvoraf 350.000 egentligt fede, mens 100.000 er meget fede.

Og antallet er kraftigt stigende. En undersøgelse fra Skejby Sygehus viser, at antallet af overvægtige og fede danske kvinder blev fordoblet fra 1989 til 1999.

Sådan måles overvægt og fedme
Verdenssundhedsorganisationen WHO har lavet en definition på, hvornår man har normal vægt, hvornår man er overvægtig, og hvornår man direkte er fed eller meget fed.

Definitionen er baseret på hvor meget man vejer pr. kubikmeter, fordi høje mennesker kan veje mere, uden at være fede.

Målemetoden hedder "Body Mass Index" eller BMI, og beregnes ved at tage sin vægt i kilo, og dividere det med to gange sin højde i meter. F.eks. vil beregningen af BMI-tallet for en person på 70 kg. der er 1,70 meter høj være: 70 divideret med 2 gange 1,7 = 70 divideret med 2,89 = 24,2.

Et BMI-tal på mellem 18,5 og 24,9 er lig med normal vægt. Derover er man overvægtig. Hvis BMI-tallet er over 30, er man fed, og hvis det er over 40, er man meget fed.

Der er ingen, eller kun marginale, forskelle på et normalt BMI-tal for mænd og kvinder.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012