Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ældres medicinforbrug

Gigtplagede danskere gør flittigt brug af alternativ medicin, men mange har et både dyrt og unødvendigt forbrug, fordi de ikke sætter sig ind i, om behandlingen virker. Det viser en undersøgelse, som Gigtforeningen har foretaget. 86 procent af alle patienter med slidgigt tager alternativ medicin som fiskeolie, hyben, ingefær, glucosamin sulfat og homøopatisk medicin, men en stor del af patienterne er ukritiske. Eksempelvis indtager 65 procent af slidgigtpatienterne fiskeolie, som ingen har kunnet påvise nogen effekt af på slidgigt, men kun på leddegigt. Omvendt er det påvist, at stoffet glucosamin sulfat virker på slidgigt, men det indtages kun af 25 procent af patienterne. Paradoksalt nok er 62 procent tilfredse med effekten af fiskeolie, mens kun 55 procent er tilfredse med glucosamin sulfat. Ifølge Gigtforeningen kan det være en forklaring, at patienterne indtager så mange præparater (i gennemsnit 2,8), at det er umuligt for dem præcist at vide, hvilke af produkterne der faktisk virker.

Når de ældre ikke kan finde ud af at bruge den rigtige medicin, kan årsagen være den, at de fyldes med for meget medicin. Læge Ismay Barat fra Amtssygehuset i Århus kunne i en undersøgelse i 2002 vise, at syv ud af 10 patienter ikke følger lægens anvisninger.

De rodede tilstande, der præger de ældres medicinforbrug, øger antallet af bivirkninger og interaktioner, og risikoen for behandlingssvigt stiger. Og jo flere forskellige slags medicin den ældre skal tage, jo dårligere overblik, og jo større er risikoen for, at der ikke er styr på sagerne.

Ishay Barat er især bekymret for denne svageste gruppe af ældre, der er karakteriseret ved at bo alene, have kontakt med flere læger, bruge mindst tre præparater og mangle kendskab til deres medicin eller have symptomer på demens. I denne gruppe er medicinforvirringen mest udbredt, og der er overrisiko for interaktioner og dårlig compliance.

Foruden på polyfamaci, mener Ishay Barat, man skal være opmærksom på de ældres brug af CNS-medikamenter. Syv ud af ti bruger således medicin, der påvirker nervesystemet - for eksempel sovepiller, nervemedicin eller antidepressive midler. "Jeg fandt generelt en sammenhæng mellem denne type medicin og nedsat funktionsevne i dagligdagen. Jo mere nervemedicin, man får, jo dårligere funktion. For eksempel kan forkert brug give svimmelhed og dermed øge risikoen for, at man falder", fortæller Ishay Barat.

Han har for en sikkerheds skyld kontrolleret dataene ved at rense dem for diverse sygdomme - altså fjerne sygdommens betydning. Derved er han nået frem til, at den rene medicinvirkning udgør en negativ, additiv effekt. "Det kunne være interessant at kigge mere på, om CNS-midlerne typisk bruges at mennesker med nedsat funktionsevne. Det viser min undersøgelse ikke noget om", tilføjer han.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012