Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Mobiltelefoner – især risiko for børn og unge

Mikrobølger
En mobiltelefon sender ved hjælp at mikrobølger - en spænding eller elektromagnetisk felt, der svinger med meget høj hastighed. En almindelig dansk GSM-mobil udsender mikrobølger, der svinger med 900 Mhz eller 1,8 Ghz svarende til 900 mio. eller 1,8 mia. svingninger i sekundet. Til sammenligning er de noget kraftigere udsendte mikrobølger i en mikrobølgeovn på 2,45 Ghz.

De nye 3G eller UMTS-telefoner vil sende med en frekvens på 2,1 Ghz. Effekten, der sendes med, ligger typisk på mellem 20 milliwatt og 2 watt afhængig afsende- og- modtageforhold.

Hjernen
Når man taler i mobiltelefon eller trådløs telefon, dannes der et elektromagnetisk felt, der har sit maksimum omkring antennen. Feltet trænger til en vis grad ind i hjernen, hvor mikrobølgerne absorberes og efter længere tids samtale opvarmer den side af hjernen, hvor man har mobilen.: Temperaturstigningen er typisk på 0,1 grad. Det elektromagnetiske felt fremkalder endvidere elektriske spændinger og strømme i det eksponerede væv - og efter en tid vil feltet påvirke blodgennemstrømningen i det belyste væv. Mikrobølger trænger betydeligt længere ind i børns hjerner end i voksnes, fordi børn har tyndere hjerneskal og hjerner med mindre rumfang.

Børn rammes hårdest
Her ses en datasimulering af energifordelingen hjernen på henholdsvis en fem-årig, en ti-årig og en voksen person, når de holder en tændt mobiltelefon mod venstre øre. - Telefonen sender med en frekvens på 835 Mhz.

De gule og rødlige områder angiver, hvor den såkaldte SAR-værdi -mængden af watt pr. kg. - er højest. De blå og hvide områder viser, hvor magnetfeltet er svagest i hjernen.

Billederne er produceret af professor Om Gandhi, University of Utah, USA.

 
5-årig

 

 

 

 

 


10-årig

 

 

 

 

 


Voksen

Og hvad så?
Vi kan jo ikke se bølgerne, vi kan ikke direkte mærke dem, og autoritative sundhedsmyndigheder siger beroligende, at "de hidtidige undersøgelser har ikke peget på en sundhedsrisiko". Ergo sover vi roligt om natten – med mindre en SMS vækker os -og i dagtimerne taler vi løs, som om intet er hændt.

Men noget er hændt. I september 2003 fremkom den svenske neurobiolog og professor Leif G. Salford med en udtalelse, der vakte en vis international opsigt.

"Den frivillige udsættelse af hjernen for mikrobølger fra håndholdte mobiltelefoner er det største eksperiment nogensinde med menneskets biologi," sagde han til den britiske avis The Independent.

Professoren udtalte sig på baggrund af forskning, som han selv har bidraget til på Lund Universitet. I et laboratorium udsatte Salford og hans kolleger rotter i alderen 12 til 26 uger for mikrobølgestråling, der svarer til to timers mobiltale. 50 dage efter blev rotternes hjerner undersøgt. Og synet, der mødte forskerne, var alarmerende.

I hjernerne var der en overflod af døde hjerneceller. Samtidig kunne forskerne se, at særlige sikkerhedsbarrierer, der under normale omstændigheder forhindrer giftige molekyler i at nå vitale dele af hjernen, var blevet åbnet. Endelig viste forsøgene, at selv ekstremt små doser af mikrobølger forøgede mængden af æggehvide i hjernen hos ca. halvdelen af rotterne.

Ifølge Salford er en rottehjerne meget lig et menneskes, og derfor mener professoren, at der er god grund til at tro, at hvad der sker i en rottes hjerne, når den udsættes for mobiltelefoners stråler, også sker i et menneskes. "Men," tilføjer han, "teorien er hypotetisk. Vi har ikke dokumentation for, at den menneskelige hjerne påvirkes på samme måde."

Ingen forsøg har endnu klokkeklart fastslået, at strålerne også skader menneskers hjerner.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012