Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Zinktilskud kan forebygge diarré og lungebetændelse

Ifølge Journal of Pediatrics kan zinktilskud være at foretrække som sundhedsfremmende tiltag i udviklingslandene frem for de former for vacciner, som skal beskytte specifikke organer.

Bladet skriver, at kosttilskud i form af zink kan reducere antallet af tilfælde af lungebetændelse hos børn med 41% og af diarré med op til 25%. Disse resultater er man kommet frem til på basis af 10 randomiserede kontrolforsøg, som alle er foretaget i udviklingslandene. Resultaterne klarer sig fint i sammenligning med andre forebyggende tiltag mod diarré, f.eks. bedre hygiejne og amning. Når det gælder lungebetændelse, er zink mere effektiv end nogen anden form for forebyggelse.

Natur-Drogeriets Zink tabletter, hvis kosten ikke er dækkende – ikke tilsat farve-, aroma- eller konserveringsstoffer - når zink skal være praktisk, prisgunstig og synkevenlig!

I bladets leder hedder det, at zink kan styrke barnets evne til at bekæmpe sygdom generelt set og ikke blot enkeltstående former for smitteorganismer. "På verdensplan er zink derfor en økonomisk mere realistisk mulighed end vacciner, der retter sig mod specifikke organismer".

Zinkmangel er almindelig hos børn i u-landene og hænger sammen med et nedsat immunforsvar. Og dermed stiger risikoen for og antallet af alvorlige infektionssygdomme.

Child Health Research Project har gennemført en analyse på basis af originale forsøgsdata. Man inkluderede de forsøg, hvor personerne havde fået et zinktilskud på mindst halvdelen af den anbefalede dagsdosis til børn i USA, og hvor overvågning af dødstallet blev udført i mindst 4 uger. Forsøgene blev delt i 2 grupper: En gruppe, hvor forsøgspersonerne fik zink i en længere periode, og en gruppe, hvor zinktilskud kun blev givet i kortere forsøgsperioder.

For de børn, der fik langtidsbehandling med zink, var oddsene for forekomst og udbredelse af diarré hhv. 0,82 og 0,75. Disse børn havde desuden en sandsynlighed på 0,59 for at få lungebetændelse.

Man kunne ikke iagttage nævneværdige udsving i virkningen ved inddeling af børnene i køn, alder og vægt, og der var heller ingen signifikant forskel mellem korttids- og langtidsbehandling.

Forskere fra Johns Hopkins School of Public Health og Verdenssundhedsorganisationen WHO konkluderer, at "det er yderst vigtigt at udvikle effektive og gennemførlige tiltag, som kan forbedre tredjelandenes zinkstatus". Ét sådant tiltag - tilsætning af zink til brød - viste sig ved et randomiseret kontrolforsøg at kunne nedsætte antallet af tilfælde af diarré, sygdomme i luftvejene og hudsygdomme hos tyrkiske skolebørn (Cereal Chemistry 1995;73:424-6).

Medforfatter til undersøgelsen Dr. Robert Black fra Johns Hopkins School of Public Health siger: "Tilsætning af zink er potentielt et stærkt våben i de områder, hvor man massefremstiller madvarer. Hvis man ikke massefremstiller madvarer, kan man øge zinkindtaget ved at reducere mængdenaf phytater i kosten - de hæmmer nemlig optagelsen af zink i kroppen. Dette kan gøres ved at iblødsætning eller gæring af maden."

Men der er stadig en række spørgsmål, som skal besvares, inden zinkterapi kan medtages som et fuldgyldigt led i sundhedsprogrammer mod diarré - f.eks. hvor den optimale dosis ligger, og hvor længe skal behandlingen foregå. WHO venter på svar fra større undersøgelser og er samtidig i gang med planlægningen af en undersøgelse i organisationens eget regi.

Se også: Nøddeskals aktivt kul

Kilde: Journal of Pediatrcs 1999;135.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012