Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Pesticider: babymad til alle?

Pesticidadvarsler gør forbrugerne usikre. Der er tvivl om grænseværdierne.

Den tyske TV-kok Susanne Vössing kommer ikke jordbær i indkøbskurven om vinteren. Udover spørgsmålet varernes friskhed fokuserer hun også på, om det nu også er sæson for den grønsag, hun gerne vil bruge. Derfor advarer hun: "Specielt for bær gælder det, at de første i hver høst indeholder en højere koncentration af plantebeskyttelsesmidler".

Ursula Horzetzky fra Forbrugerbeskyttelsesministeriet i Berlin mener også at iagttage en vis form for lovmæssighed. Hvert eneste år dukker problemet med forhøjede pesticidværdier i frugt og grønsager op, stønner ministerens talskvinde Renate Künast (De Grønne). Og det gør det let for miljøorganisationer som f.eks. Greenpeace at slå alarm over de levnedsmidler, der udbydes i supermarkederne - og at gøre det næsten på minuttet: Først kunne testlaboratorierne påvise for høje spor af landbrugskemiske stoffer i jordbær, derefter i peber, og endelig senest i vindruer. Officielle målinger af importvarer fra Spanien og Marokko (jordbær) og Tyrkiet (peber) viste tydelige overskridelser af de tilladte maksimalværdier. I enkelte tilfælde overskred også hovedsalat, squash og tomater de tilladte mængder plantebeskyttelsesmiddel.

Künasts sekretær Matthias Berninger konstaterer, at streng statskontrol allerede ville have ført til en betydelig nedgang i pesticidbelastningen. Myndighederne kunne ende med at få mindre og mindre at gøre, hvis den tendens fortsætter - sådan som forbrugerbeskyttelsesministeren fra Nordrhein-Westfalen Bärbel Höhn (De Grønne) peger på: "Med hjælp fra såkaldte generelle bestemmelser kommer der flere og flere varer fra andre EU-lande til de tyske frugt- og grønsagsdiske - varer, som overskrider grænseværdierne for indhold af plantebeskyttelsesmidler.

Både i Tyskland og Danmark oplever forbrugerne, at der ikke kan ske producenterne noget ved en aktuel overskridelse, da varepartiet for længst er solgt og konsumeret.

En gennemprøvet metode til at reducere risikoen: Hvis du vasker frugt kort tid, inden du spiser det, kan du formindske indholdet af skadelige stoffer i skrællen. Kun økologiske produkter kan give dig sikkerhed.

Health News 2003

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012