Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Nyfødte med alkoholskader

Der fødes hvert år børn i Danmark, der er berusede ved fødslen. Det afslører den kendte danske læge og forsker May Olufsson, Familieambulatoriet, Hvidovre Hospital, på baggrund af et amerikansk tilfælde, som har vakt enorm opsigt.

May Olufsson, overlæge, Familieambulatoriet, Hvidovre Hospital, der i en årrække har forsket i alkoholskader hos nyfødte, siger:

»Et spædbarn kan udmærket være alkoholpåvirket - beruset - ved fødslen, hvis moderen har drukket lige inden. Det oplever vi også eksempler på her i Danmark. Men man kan dermed ikke drage den konklusion, at barnet er født som alkoholiker. Om det ender med det, afhænger af personens senere livsforhold.«

»Hvis et barn er beruset ved fødslen, er det at betragte som en akut forgiftningstilstand. Det er i sig selv ikke så farligt. Det farlige er de varige skader, som kommer af, at en kvinde drikker massivt under sin graviditet,« siger May Olufsson.

»Hvor mange danske børn fødes med varige alkoholskader?«

»Der fødes i hvert fald 100 børn hvert år med det, vi i fagsproget kalder totalt alkoholsyndrom. De har hjerneskader i varierende grad, de har lavere fødselsvægt end andre nyfødte, og de har karakteristiske ansigtstræk, f.eks. små øjne, en mongolfold i øjenkrogen, flad næseryg og en vigende hage.

Tallet er formentlig meget større. Sagen er nemlig, at man f.eks.godt kan have alvorlige medfødte hjerneskader alene - og ikke andre af de kendte karakteristika. Eller omvendt. Således er der ingen tvivl om, at en stor procentdel af dem, vi betegner DAMP-børn, i virkeligheden har medfødte alkoholskader.

Det gælder også en del af de hyperaktive børn og børn med indlæringsvanskeligheder og adfærdsmæssige forstyrrelser. Mange får bare ikke indkredset den præcise årsag eller diagnose,« siger overlæge May Olufsson, der nyder stor faglig respekt for sin forskning i børns alkoholskader.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012