Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kostfibre øger også den mentale sundhed

Personer, der får mange fibre i deres kost, er gladere, mere energiske og tænker hurtigere, siger ny kostundersøgelse.

Undersøgelsen, foretaget af Professor Andrew Smith på Cardiff University, viser, at kost, som indeholder morgenmadsprodukter produceret af fuldkorn, har en betydelig effekt på det mentale helbred.

Undersøgelsens formål var, at undersøge morgenmadsprodukters effekt af på træthedsfornemmelsen, og Professor Smiths resultater viste, at de personer, som spiste fuldkornsprodukter om morgenen var mindre stressede og tænkte hurtigere.

Personer i 30-80 års alderen blev observeret i en periode på fire uger, hvor de spiste 40 g morgenmadsprodukter med højt fiberindhold hver dag.

Allerede en uge efter forsøget startede registrerede man 10% mindre træthed hos forsøgspersonerne, bedre opfattelsesevne, samt generelt bedre humør.

Grundforskningen viser, at morgenmadsprodukter med højt fiberindhold har en positiv effekt på fordøjelsen. "Kostfibre optræner tarmsystemet", forklarer Professor Smith.

"De fysiske fordele ved en kost med mange fibre har været alment anerkendt i sundhedsvæsenet i mange år, men dette er første gang, at indtagelsen af kostfibre bliver forbundet med mental sundhed."

"Indtagelsen af fiberrig morgenmad kan være en simpel måde at nedsætte træthedsfornemmelse" siger Professor Smith til bladet Appetite.

"Træthed og udmattelse er ekstremt udbredt i den vestlige verden, og procedurer, der sænker disse fornemmelser, er meget velkomne".

Lektor Anne Raben fra Forskningsinstitut for Human Ernæring mener, at det er sandsynligt, at man får det mentalt bedre, hvis man får flere kostfibre om morgenen i kombination med flere kulhydrater.

"Fibrene vil sørge for at kulhydraterne bliver optaget langsommere, og det vil give en mere langvarig fornemmelse af energi", siger Anne Raben, "men uden en viden om hvilken kost forsøgspersonerne har fået før forsøget, kan man ikke drage en entydig konklusion om, hvorvidt det er kulhydrater eller kostfibre, der ligger til grund for testpersonernes øgede velvære."

Et højt indhold af fibre i kosten er tidligere blevet forbundet med forebyggelse af diverse mave/tarmlidelser, herunder kræft.

Kilde: Sundhed.dk, BBC Health, d. 18. februar 2002

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012