Folkesundhed Sund kost og livsstil

Slikforbruget er større end nogen sinde

Danskerne spiser slik som aldrig før. Hvert år sætter alle danskere – store som små – mellem tre og fire kilo slik til livs. Tæller man chokolade og flødeboller med, blev det til mere end otte kilo søde sager pr. dansker sidste år, og forbruget er stigende. Det er især vingummi og flødeboller, som danskerne har fået øjnene op for på det seneste, men hitlisten over søde sager toppes stadig af chokoladeplader, som der sælges næsten seks millioner kilo af om året.

Alle ved, at slik og søde sager er usunde, men det vil nok undre de fleste, hvor meget fysisk aktivitet der skal til for at forbrænde den energi, som lakridser, vingummi og chokolade tilfører kroppen. En lille pose blandet slik kræver for eksempel en gåtur på fem kilometer for gennemsnitsdanskeren, mens 100 gram chokolade kræver næsten ni kilometers spadseren, før den ekstra energi er blevet brændt af.

Alt, hvad vi spiser og drikker, tilfører kroppen energi – også sunde ting som frugt og grønsager. Et æble tilfører således kroppen lige så mange kilojoule som en lille sodavandsis. Så hvad er argumentet for at holde sig fra de søde sager? Rent ernæringsmæssigt indeholder frugt og grønt stoffer, som kroppen har brug for; vitaminer, mineraler og kostfibre. Får man for meget af kroppens energibehov dækket af slik og sodavand, er der ikke plads til de fødevarer, som giver de vigtige næringsstoffer.

Undersøgelser har også vist, at man ikke nødvendigvis spiser mindre almindeligt mad, selv om man har fyldt sig med sodavand og slik før et hovedmåltid. Resultatet er, at kroppen får for meget energi – mere end den kan nå at forbrænde med almindelig aktivitet i løbet af dagen. Den energi, som ikke bliver brugt, lagres i sukkerdepoter og fedtdepoter på kroppen.

Men tager man på af sukker? Mange mennesker har den opfattelse, at sukker og sukkerslik ikke gør os tykke. Og forskerne er da også uenige. Nogle mener, at det slet ikke er muligt at spise så meget sukker, at det lagrer sig som fedt. Andre mener, at kroppen kan omdanne sukker til fedt, og at man derfor tager lige så meget på af sukkerholdige produkter som af fede produkter.

Faktum er, at slik, sodavand og chokolade giver overskydende energi, som kroppen skal “brænde af”. Så har man en sød tand, er det en god idé at finde traveskoene frem.

Læs også
Hvor sund er du?
Kan man blive sukker-afhængig?
Sukker er noget giftigt stads
Sukker: 107 grunde til ikke at spise det
Sukker og sodavand kan give børn og unge diabetes
Fedtforbrændingen – hvad understøtter den?