Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vitaminer i store doser vitaminer mod genetiske sygdomme

Ifølge en artikel skrevet af en professor ved Berkeley-universitetet i USA kan flere end 50 genetiske sygdomme behandles med store doser vitaminer.

I april-nummeret af American Journal of Clinical Nutrition siger Bruce N. Ames, at han har fundet frem til en generel tendens ved de såkaldte højdosis vitaminterapier - en tendens, som tyder på, at langt flere sygdomme end tidligere antaget kan behandles med vitaminer. Det gælder specielt de 8 B-vitaminer, f.eks. niacin, thiamin og pyridoxin.

Han hævder, at eftersom aldringsprocessen ofte betyder en række genetiske ændringer, der ligner de sygdomme, man kan behandle med vitaminterapi, er udsigten til at kunne udsætte aldringsprocessen en klar mulighed."Den helt store effekt vil sandsynligvis komme i behandlingen af aldersrelaterede sygdomme, men også unge mennesker vil kunne have fordel af at tage et B-vitamintilskud for at optimere stofskiftet" siger Ames.

Vitaminterapi går ud på at give vitaminer i doser, der ligger mindst 10 gange over den anbefalede dagsdosis. Ames tilføjer, at B-vitaminer sælges i håndkøb i doser, der ligger op til 100 gange over den anbefalede dagsdosis - og dette regnes normalt for uskadeligt.

Nøglen til vitaminterapiens effektivitet ligger i det arbejde, vitaminerne udfører i kroppen. De omdannes til co-enzymer, som sammen med enzymerne spiller en væsentlig rolle i stofskiftet. En analyse af eksisterende data har vist, at ca. 50 sygdomme skyldes en genetisk mutation, som reducerer et enzyms evne til at binde sig til dets co-enzym - og dermed reducere den hastighed, hvormed enzymet katalyserer en molekylær reaktion. Mætter man kroppen med høje doser af det rigtige vitamin, øges antallet af co-enzymer, så bindingsfejlen overvindes, og reaktionshastigheden nærmer sig det normale.

Som eksempel nævner Ames asiaterne, som ofte bliver dybtrøde i ansigtet og på kroppen, når de drikker alkohol. Det skyldes en genetisk variation (polymorfisme), som gør, at de ikke er i stand til hurtigt at omsætte alkoholen. Det er sandsynligvis årsagen til, at alkoholisme ikke er særligt udbredt i Asien, men det er også en del af forklaringen på, hvorfor man her har flere tilfælde af svælg-, hals- og mavekræft, siger han. Men B6-vitamin (niacin) kan måske være med til at afhjælpe problemet."Disse 50 sygdomme er kun toppen af isbjerget," siger Ames. "Læger er uafhængigt af hinanden stødt på denne effekt, men ingen har foretaget en sammenfattende undersøgelse. Nu skal lægerne til at forsøge med vitaminterapi i høje doser, så snart de har konstateret, at et co-enzym er involveret i en sygdom, eller der er et problem med substratet. Dette giver mening, eftersom mange vitaminer generelt anses for at være uskadelige i store doser. Jeg tror, man vil støde på dette fænomen masser af steder, når man først begynder at kigge efter det."

Ames og hans forskerkolleger vurderer, at op mod en tredjedel af alle mutationer i et gen har indflydelse på et vitamin-afledt co-enzyms bindingsevne - hvilket vil sige, at store doser vitaminer kan modvirke disse mutationers effekt.

Men teorien har langt videre betydning end lige behandlingen af genetisk sygdom. Menneskegenet er fyldt med varianter, som muligvis kan påvirke enzym/co-enzym-samspillet og dermed vores behov for vitaminer. Høje doser vitaminer kan ændre enzym-funktionen nok til at forbedre helbredet i mange samfundslag, siger Ames. Ved at udrydde vitamin- og mineralmanglen kan man genoprette det, han kalder "stofskifteharmonien"."Zink- og jernmangel samt mangel på C-, B12- og B6-vitamin er meget almindelig", siger han. "Og det koster faktisk kun nogle få ører at fremstille en multivitaminpille - man kan købe et års forbrug for den rørlige sum af ca. 100 kr. Alle burde tage sådan en pille som forsikring - og desuden forsøge at spise en sund kost."

Behandlingen kan meget vel også vise sig at kunne nedsætte aldringsprocessen, siger Ames, da der med aldringen følger iltningsskader på mange proteiner og enzymer. Ames’ forskning med rotter har vist, at rotter reagerer på behandling med en antioxidant alfalipidsyre og en anden substans, acetyl-L-carnitin, som binder sig til et vigtigt enzym i hver enkelt celles energiproducerende organ, mitochondrierne. De behandlede gnavere fik mere energi og bedre hukommelse.

Han mener, at den ekstra acetyl L-carnitin kompenserer for den defekte binding af enzymet carnitin acetvitransferase. Sammen spiller disse to en nøglerolle i mitochondriernes forbrænding.

Af de 50 sygdomme, Ames har forsket i, reagerede 11 på pyridoxin (B6-vitamin). Disse 11 omfatter enzymatiske sygdomme, som kan føre til blindhed, retarderethed, nyresvigt og udviklingsmæssige problemer. I alle tilfælde havde forskerne relateret sygdommen til et problem med den måde, hvorpå et enzym binder sig til en co-factor afledt af B6-vitamin.

Forfatterne peger på, at ud af 3.870 kendte enzymer bruger de 22% co-faktorer, og 112 af dem bruger B6-vitamin. Der kan være sygdomme for hver af disse enzymer - sygdomme, som alle til en vis grad kan behandles med megadoser af B6- eller andre vitaminer eller co-faktorer. Ligeledes findes der en gruppe mennesker, hvis enzymer på grund af en gén-fejl har sværere ved at binde sig til co-enzymer end normalt - og denne gruppe vil man også kunne hjælpe med høje doser af specifikke vitaminer.

Forfatterne fandt 22 andre sygdomme, der skyldes manglende evne til at binde sig til en co-faktor afledt af et B-vitamin, herunder thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3) cobalamin (B12) og biotin (B7)."Det interessante er, at helsekostforretningerne sælger B-vitaminpiller med 50 gange den normale tilførsel af B6-vitamin (dvs. ca. 1 milligram). Det har altid undret ernæringsvidenskaben, men alligevel køber folk dem. Hvorfor?Måske HAR man det bare bedre, hvis man spiser disse høje doser af B-vitaminer. Alle neurotransmittere i hjernen, f.eks. serotonin, bruger B6-vitamin. Så måske kan de høje doser få serotonin-niveauet i hjernen til at stige. Det er der visse videnskabelige beviser, der tyder på", siger Ames.

Under forudsætning af, at lægerne udskriver uskadelige doser, "er der potentielt mange fordele og meget få skadevirkninger ved at prøve en højdosis næringsterapi, fordi det kun koster lidt, er let at tage, og der er kun en meget lav risiko for bivirkninger", konkluderer forfatterne.

Forskningen var finansieret af Ellison Foundation, National Foundation for Cancer Research, Wheeler Fund of the Dean of Biology ved UC Berkeley og National Institute of Environmental Health Sciences Center, økonomisk støttet af National Institutes of Health.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012