Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hjerteanfald: hvorfor rammes så mange kvinder?

Hjerteanfald er ikke længere noget, der kun rammer mænd. Årligt dør ca. 80.000 tyske kvinder af hjerteanfald. Denne artikel giver råd til, hvordan du bedst beskytter dig.

En usund levevis og dens følger for helbredet er hovedårsagen til den drastiske stigning i antallet af hjerteanfald blandt kvinder. Resultaterne fra en ny undersøgelse foretaget af professor Eberhard Windler, Dr. Birgit-Christina Zyriax fra Uniklinik Hamburg-Eppendorf og privatdocent Dr. Heiner Boeing fra Institut für Ernährungsforschung i Potsdam-Rehbrücke giver flere forklaringer. De har forsket i de risikofaktorer, der specielt gælder for kvinder.

En slank talje beskytter mod hjerte-/kredsløbssygdomme

  • For højt blodtryk, diabetes, rygning og stofskifteforstyrrelser (f.eks. for højt kolesteroltal) er ikke længere kun betydelige risikofaktorer for mænd, men også for kvinder. Det ideale blodtryk ligger på 120/80. LDL-kolesteroltallet bør være under 160, og tallet for det beskyttende HDL-kolesterol bør ligge over 40 (dette kan tjekkes via en blodprøve hos lægen).
  • Diabetes og mere specifikt insulinresistens bringer kvinder i farezonen i endnu højere grad end mænd. Insulinresistens (ligesom sukkersyge i et tidligt stadie) giver stort set ingen symptomer og kan kun påvises ved en undersøgelse hos lægen (blodsukkermåling på fastende hjerte og test af glukosetolerans).
  • Specielt udsatte er kvinder med det såkaldte metaboliske syndrom - diabetes plus to andre risikofaktorer: For højt blodtryk og for højt kolesteroltal.
  • Vægten spiller også en rolle. I gennemsnit tager hver kvinde 10 kilo på, fra hun er 20, til hun er 60. Sker denne vægtøgning tidligt, dvs. mellem 30 og 40 år, er der større fare for hjerteanfald end hos kvinder, som først senere tager på i vægt.
  • Også på taljemålet kan man aflæse risikoen. Jo slankere en talje, jo mindre risiko. Idealmålet er under 88 cm - allerhelst under 80 cm. Årsagen er, at bestemte hormoner og andre stoffer, der er skadelige for hjertet, produceres i bugfedtet.
  • Et ganske stort problem for hjerte og kredsløb er kost- og motionstilstanden! Når man er rundet de 50, er det gennemsnitlige fedtindtag tre gange så højt som i de unge år, og samtidig bevæger man sig langt mindre. I gennemsnit bevæger tyskerne sig 750 meter om dagen, siger Professor Windler.

Bella’s ekspert Professor Eberhard Windler, stofskifteekspert fra Uniklinik Hamburg-Eppendorf og leder af den nye undersøgelse.

 

 

 


Bella: Hvordan kan kvinder bedst forebygge hjerteanfald?
Professor Windler: Kun omtanke hjælper. Tag en kritisk vurdering af din kost og den motion, du dyrker eller ikke dyrker - og ændr evt. dine vaner. Det er helt klart ikke så let, som det lyder, for man skal måske endegyldigt skaffe sig af med nogle gamle vaner. Men der ER ikke andre måder at forebygge på - i hvert fald ikke måder, der virker!

Bella: Nu taler du om motion. Hvilken form for sport er bedst egnet?
Professor Windler: Det bedste er udholdenhedssport som f.eks. løb, gang, vandring. Men det vigtigste er, at man får begyndt - og at man bliver ved. Med 20-30 minutters bevægelse pr. dag kan man komme langt. Udnyt også de muligheder, der er for at bevæge sig i hverdagen. Lad rulletrappe og elevator være, og tag i stedet trapperne. Tag cyklen i stedet for bilen. Og så videre.

Bella: Og hvordan får man så en slank talje? Hvilken kost er bedst?
Professor Windler: Streng diæt skader mere, end den gavner. For at tabe sig og forblive slank skal man lægge sin kost om. Mindre kød og fedt til gengæld for mere frugt og grønt. 200 g mere frugt om dagen sænker risikoen for hjerteanfald med 60%, 100 g kød øger risikoen med 150%.

Advarselstegn ved hjerteanfald
De typiske symptomer på hjerteanfald - smerter i brystet, tranghedsfornemmelse og angst - forekommer naturligvis også hos kvinder (billedet til venstre). Desuden stikkende smerter bag brystbenet, som stråler ud i den ene eller begge arme, samt kvalme (midterste billede). Hos kvinder i endnu højere grad end hos mænd forekommer også rygsmerter - specielt i nakkeregionen og mellem skulderbladene (billedet til højre).

Du kan reducere risikoen for hjerteanfald med…

55%, hvis du holder op med at ryge

38%, hvis du spiser fedtfattigt og vitaminrigt
30%, hvis du dyrker sport 3 gange om ugen
25%, hvis dit blodtryk ligger på 120/80.

 

 

 


Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012