Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Salvieolie giver bedre hukommelse

I Middelalderen var salvie længe et univtsallægemiddel. Plantens navn kommer da også af latin "salvo", jeg helbreder, gør frisk. Romerne gav den navn, og munkene bragte den over alperne. I 812 påbød Karl den Store, at 90 bestemte planter skulle dyrkes i alle hans lande. Salvie var en af de vigtigste. Den blev også kaldt "ambrosia deorum" - gudernes spise. Den hjalp imod diverse fysiske sygdomme, men man mente også, at den styrkede ånden. "Den styrker hukommelsen, idet den varmer sanserne, og gør dem hurtigere," lyder en tekst fra 1652.

Moderne forskning bekræfter
På Medicinal Plant Research Centre på University of Newcastle og på University of Northumbria har et forskerhold nu vist, at de gamle myter taler sandt. Testen bestod ganske enkelt i, at forsøgspersonerne fik enten piller med solsikkeolie eller piller med solsikke- og salvieolie. Solsikkeolien sørgede for at maskere smagen af salvie, så ingen vidste, hvilke piller de fik.

På en computeskærm blev vist 15 almindelige ord, ét ad gangen, i hvert et sekund. Enten umiddelbart efter fremvisningen af ordene, eller efter for eksempel en eller fire timer, skulle testpersonerne så i løbet af et minut nedskrive alle de af ordene, de kunne huske.

Klare resultater
De, der fik salvie, huskede signifikant flere ord end kontrolpersonerne. Forskerne mener, virkningen fremkommer ved, at salvie indeholder stoffer, der hæmmer enzymet acetylcholin-esterase, AChE. Acetylcholin, ACh, er en neurotransmitter. Når den har formidlet nervesinalets overførsel fra en nervecelle til den næste, nedbrydes ACh af AChE. Hæmning af enzymet medfører, at ACh kan "nå" at påvirke modtagernervecellen i længere tid. Hos Alzheimerspatienter ser man en nedsat mængde ACh, og derfor kan det tænkes at være en fordel at indtage en AChE-hæmmer. Så får den mængde ACh, der nu engang er, lov til at fungere.

Ingen bivirkninger
Salvien synes at være helt fri for de bivirkninger, mange Alzheimers-midler har, og salviens virkning som antioxidant og betændelseshæmmer kan også være gunstig ved behandling af denne sygdom. Derfor vil forskerne snart teste salviens virkning på en gruppe af Alzheimers-patienter.

Kilde: Pharmacology, Biochemistry and Behaviour, vol 75, 669-674, 2003.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012