Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Får veganere protein nok?

Spørgsmål: Jeg lever som veganer dvs. vegetarisk og uden brug af æg og mælkeprodukter. Det har jeg det ret fint med. Jeg kunne ikke tænke mig at slå dyr ihjel og derefter spise dem, og jeg kan ikke støtte de frygtelige forhold mange dyr opdrættes på.

Der bruges også mange helt uacceptable produkter i foderet til de stakkels dyr. Kraftfoder til planteædende køer lavet af selvdøde dyr, hønsefoder fra Belgien med afføring i for at nævne noget af det klammeste. Det er da en underlig verden vi lever i!

Men altså nu til mit spørgsmål. Meget ofte når jeg fortæller folk, at jeg kun spiser vegetabilier, får jeg slynget den påstand i hovedet, at "så får du ikke nok protein". Nu føler jeg mig glimrende tilpas med den kost, jeg indtager, og tror jeg får nok protein. Hvad siger du til det?

Hilsen en veganer på fuld tid.

Svar: Kære Veganer. Jamen, der er da mange gode argumenter til at vælge at droppe animalske produkter. Det er da betænkeligt med de mange noget unaturlige råvarer, der bruges til foder, faren for salmonellaforgiftning, fordærvet kødpålæg, animalsk fedt, mangel på fiber i kosten, "fabriksfremstillede" dyr osv. Dertil kommer fråds med ressourcer.

Kartofler, korn, ris etc. dyrket på en mark, kan føde mange flere mennesker end en flok køer på samme mark. Men når alt det er sagt, er vi stadig et af de lande i verden, der har den bedste fødevarekontrol. Man kan jo også vælge fra den økologiske ende af fødevarekæden, og derved få nogle mere naturlige varer.

Men tilbage til dit spørgsmål om protein. Ja, du får nok protein, hvis du vel at mærke spiser en varieret vegetabilsk kost. Sørg for at få en varieret mængde af kornprodukter, grønsager, frugter og nødder.

Proteiner består jo af aminosyrer, hvoraf nogle er essentielle (livsnødvendige). Kroppen genbruger mange proteiner, men nogle skal tilføres, og det gøres gennem en fornuftig variation i kosten. Altså ikke for ensidig brug af råvarer. F.eks. giver en kombination af majs og kartofler en god sammensætning af protein, eller korn og bønner (f.eks. et stykke brød med bønnepostej).

Det er vigtigt at kombinere råvarer med forskelligt aminosyreindhold, så disse supplerer hinanden. Og det gør det jo også spændende og smagsmæssigt interessant. Held og lykke med din kost - men lad nu være at blive for fanatisk!

Bjørn Krøll, kostvejleder

Når den skal være vegetabilsk, velsmagende og kaloriefattig!

 

 

 

Sundhedsbladet

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012