Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Medicinen er ofte virkningsløs

Medicin virker ikke på de fleste patienter. Dansk forsker enig

Medicin på markedet virker, men ikke på alle. Medicin mod Alzheimers virker hos én ud af tre patienter, medicin mod kræft har en effekt i hvert 4. tilfælde. Piller mod migræne, knogleskørhed og gigt virker for hver 2. patient. Andre sygdomme har ingen gavn af den dyre medicin, lægen udskriver til dem. Ifølge Roses er problemet, at mange patienter har gener, der direkte modarbejder medicinen, før den når at have sin virkning på patienten.

Disse oplysninger kommer fra Allen Roses, vicepræsident i Storbritanniens største medicinalvirksomhed, Glaxo Smith-Kline (GSK), der har udtalt sig til avisen The Independent, som Politiken refererer. Det er ifølge The Independent en åben hemmelighed i medicinalindustrien, at de fleste produkter ikke virker, men det er første gang, at en så højtplaceret chef som Roses siger det offentligt.

Efter Roses’ opfattelse virker mere end 90 procent kun på mellem 30 og 50 procent af de patienter, der får den.

Ifølge Roses, der har en lang karriere bag sig inden for genetik, er problemet, at mange patienter har gener, der direkte modarbejder medicinen, før den når at have sin virkning på patienten. Medicin mod Alzheimers sygdom virker hos én ud af tre patienter, mens medicin mod kræft har en effekt i hvert fjerde tilfælde. Roses har ifølge avisen et godt ry i branchen og får ros for sin klare udmelding.

Patienter har i årtier haft den forståelse, at lægemiddelstyrelsen var garant for reel oplysning om virkning og bivirkning ved lægemidler, hvorfor skal det så skjules for patienterne, at lægemidler kan risikere kun at være ca. 5% bedre end placebo, en interessant viden, når man skal give 450 kr for 30 tabletter.

En førende dansk forsker giver direktøren ret: "Jeg er overbevist om, at så lidt medicin faktisk virker. De fleste, som arbejder med områdeet er inderst inde godt klar over, at virkningen af medicinen ofte er mindre, end hvad patienterne i almindelighed går og tror", siger seniorforsker og læge Asbjørn Hrobjartsson, Nordisk Cochrane Center på Rigshospitalet, som vurderer medicinsk forskning.

Industrien har jo en generel interesse i at få virkningerne af medicinen til at fremstå som større, end de reelt er. Derfor er det højst interessant, at en topchef i industrien nu står frem og fortæller sandheden.

Hvorfor ser det så dårligt ud med hensyn til virkningsgraden?

"Det er et generelt problem, at medicin-afprøvningers kvalitet er for dårlig. Det skyldes bl.a., at studierne er for små til at virke overbevisende - de er ikke statistisk signifikante, som vi kalder det. Desuden spiller det ind, at mange af forsøgere er finansieret af industrien. I nogle tilfælde foregår der direkte link", siger seniorforskeren.

Men selv om medicinen ikke virker på mange patienter, har de reelt ikke noget valg, mener lederen af Rigshospitalets Hukommelsesklinik, Gunhuld Waldemar, som er aktiv i Alzheimerforeningen.

Kilde: Ugeskr Læger 15. december 2003, BT 10. december 2003.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012