Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Synd for patienterne

Læger sygeliggør danskerne med antidepressiv medicin, siger ekspert

Martin ringede til sin egen læge og til Psykiatrisk Skadestue i Ballerup, som - ligeledes uden at spørge nærmere - ordinerede nogen andre nervepiller, Remeron, samt beroligende piller og sovepiller.

"Nu var jeg oppe på at tage antidepressive piller, beroligende piller, sovepiller og allergipiller for det udslæt, som medicinen gav mig. Lægerne forsøgte at lukke munden på mig med lykkepiller, sovepiller og beroligende piller. Jeg havde bare brug for at tale med en professionel om min mors død og mit stressende job, fortæller anonyme Martin, som i løbet af få uger blev sat på syv forskellige sløvende midler.

Martins flugt fra den ensidige lykkepille-kur udløser dybe panderynker hos Irene Oestrich. Som chefpsykolog og leder af Center for Kognitiv Behandling på Sankt Hans Hospital i Roskilde er hun en af landets førende eksperter på området.

Panderynkerne skyldes ikke, at hun aldrig har hørt den type beretning før. Det har hun nemlig. Bekymringen skyldes derimod, at hun har fået endnu et bevis på, at den danske behandling af psykisk syge er ved at køre helt af sporet.

"Jeg er dybt bekymret på patienternes vegne. I et land med så gode ressourcer er det helt unødvendigt at forsøge at reparere følelsesmæssige skader og livskriser med medicin. For det kan man ikke", siger hun.

Ifølge Irene Oestrich skal almindelige livskriser som dødsfald, stress og skilsmisse behandles med psykoterapi - intet andet. Derimod kan dybere depressioner behandles med en kombination af medicin og terapi.

"Det er blevet dokumenteret i adskillige internationale undersøgelser. Vi har vidst det i 30 år. Alligevel ser vi læger opfinde deres egne underlige regler. Alligevel holdes masser af danskere fast i en sygeliggørelse med antidepressiv medicin i lang tid. Det er synd, og man må undre sig over den danske læge- og psykiaterstand", siger hun.

Mens offentlig sygesikring yder tilskud til antidepressiv medicin, kan patienter ikke uden videre få støtte til psykologhjælp. Eksempelvis skal en person, der vælger 20 timers kognitiv adfærdsterapi hos en psykolog eller en psykiater, selv finde mellem 12.000 og 16.000 kroner til behandlingen.

"Hvis patienten har mest brug for en psykolog, burde den praktiserende læge naturligvis kunne henvise til en autoriseret, tilskudsberettiget psykolog. Det ville der være råd til, hvis sundhedsvæsenet ikke brugte millioner på ineffektiv behandling", mener Irene Oestrich.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012