Biotin Sund kost og livsstil

Svesker til dit velbefindende

Dit velbefindende afhænger i temmelig stor grad af din fordøjelse, og her kan svesker komme ind i billedet.

Oprindeligt stammer blommetræet (Prunus domestica) fra Forasien. Med korstogene kom det til middelalderens Europa. Nu vokser blommetræet også i de tempererede områder i Europa, Sydafrika og Nordamerika. Når de flotte, ovale frugter er modne, sidder de på træet – spændt til bristepunktet med frugtsaft. Og så skal de høstes hurtigt, for ellers falder de til jorden og er intet værd.

Hvad indeholder blommer?

Når man ser på vitaminer enkeltvis, så kan blommer ikke rigtigt prale af noget stort indhold, men ser man samlet på det – SÅ er der noget at hente! Udover B12-vitamin og biotin indeholder blommer samtlige andre B-vitaminer. Og det er det, der er det fantastiske: Isoleret set har B-vitaminerne ikke nogen særligt stor virkning, men får man dem sammen, har de en “eksplosiv” indvirkning på stofskiftet.

Blommer indeholder desuden kalium, jern, kobber og selen. Og 100 g søde, tørrede blommer kan faktisk dække en tredjedel af det daglige fiberbehov for en voksen person.

Virkning

Tørrede svesker, der har ligget i blød natten over, er et velkendt middel til regulering af fordøjelsen. Indholdsstofferne gør afføringen blød og virker som en glidefilm i tarmen. Frugterne er også med til at sænke og regulere kolesterolspejlet.

Svesker indeholder virkningsstoffer, der omdanner “fortykkende” kulhydrater til fedtmolekyler, som tjener som energilager. På denne måde kan en sveskekur være et godt supplement til en generel kur. Frugterne giver energi og øger vores velbefindende.

Den kinesiske medicin anbefaler sveskesaft som morgeneliksir, fordi det forfrisker og udrenser kroppen. Det optimale er at drikke saften let opvarmet. Den må under alle omstændigheder ikke være koldere end kropstemperaturen. En sveskekur af en uges varighed med 200 g blommer kan desuden også få bugt med nervøs uro og depressivitet.

Læs også
Blommer – skønne frugter med gode helseegenskaber
Syre/base-balancen – overblik over fødevarers værdier
Her finder du de gode fibre
Fibre: Spis mindre og føl dig mæt
Vitamin- og mineralguide
Johann Schroth: Tørre dage og drikkedage
Fyldte sveskeblommer