Naturmidler

Schisandra – et naturmiddel til heste

Naturmidler har i de senere år opnået en enorm popularitet – vel at mærke blandt de tobenede. Der er ikke forsket meget i, hvilken glæde dyrene kan have af disse midler.

Nu er der imidlertid offentliggjort en svensk undersøgelse, som påviser, at heste kan have væsentlig fordel af det gamle kinesiske naturmiddel Schisandra.

Schisandra er en meget speciel plante, der vokser bl.a. i Nordkina. Bærrene indeholder nogle stoffer, som har såkaldte adaptogene egenskaber, dvs., at de modvirker stress og normaliserer kroppens funktioner. Desuden virker de styrkende og forbedrer energien.

Kinesisk Schizandra og heste

I den svenske undersøgelse indgik 18 sportsheste – 10 væddeløbs- og 8 springheste. Deres vægt lå på 450 +/- 25 kilo, alderen var mellem 4 og 6 år, alle var af samme type temperament og i samme træningstilstand, og alle var klinisk sunde.

Hestene blev delt i to grupper efter lodtrækning, og den ene gruppe fik 12 g schisandra-ekstrakt 30 minutter før træningen. De svenske forskere målte hjerte- og åndedrætsfrekvensen 30 minutter før træningen, umiddelbart før træningen, og 1, 5, 10, 15 og 20 minutter efter træningen.

Resultaterne var bemærkelsesværdige: Schisandra reducerede signifikant hjerte- og åndedrætsfrekvensen i de forskellige tidsintervaller efter træningen. Glukosekoncentrationen i plasma øgedes ligeledes signifikant, og koncentrationen af mælkesyre i plasma var lavere hos de heste, der havde faet schisandra, sammenlignet med de andre.

Konklusion

Forskerne konkluderer, at schisandra er et effektivt middel til at genoprette kredsløbs-, åndedræts- og stofskiftesystemernes normale funktioner efter hård træning og konkurrence. Dette resultat gjaldt både for væddeløbs- og springhestene.

Læs også
Schizandra – et kinesisk styrkemiddel
Schisandra – uundværlig i stress-situationer
Adaptogener – stoffer, der gør, hvad du har brug for
Astragalus – en adaptogen urt med mange anvendelsesmuligheder
MSM til heste og kæledyr

Kilder
Hancke I et al. Schisandra chinensis, a potential phytodrug for recovery of Horses, Fitoterapia, bd. LXV, No. 2, 1994.