Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lad bilen stå, tag cyklen eller gå!

Rygning og overvægt er skadeligt for helbredet Men nu viser den seneste danske forskning, at risikoen for at blive syg og dø for tidligt er lige så - stor, hvis vi ikke motionerer. Men det betyder ikke, at det er sundt at ryge eller spise fedt, understreger Bente Klarlund Pedersen, overlæge, dr. med. ved Center for Muskelforskning på Rigshospitalet. Faktisk er det mere usundt at være tynd og ikke motionere, end det er at være lidt overvægtig og dyrke motion. Og det er lige så usundt at være helt fysisk inaktiv, som det er at ryge.

For nogle år siden førte forskningsarbejdet til den banebrydende opdagelse af det første kendte hormon, som produceres i muskler.

"Først lykkedes det med molekylærbiologiske teknikker at opdage, at musklerne ved fysisk aktivitet producerer et signalstof, som ellers kendes fra infektioner. Inden for det sidste år harvi så lavet yderligere forsøg, der viser, at signalstoffet produceres i ekstremt store mængder, så snart vi er fysisk aktive. Efter et maratonløb kan der måles op til hundrede gange så store mængder af stoffet i blodet som normalt. Men bare vi løber eller går en tur, sker der noget med andre organer i vore krop," forklarer hun.

"Der sættes processer i gang, som gør, at vi får flere receptorer i musklerne, så vi optager sukkeret og fedtet bedre og sender signalstoffer ud, som hæmmer nogle af de uheldige stoffer, fedtvævet danner, og også hæmmer den proces, som udvikler sig til åreforkalkning. Men hvis vi ikke rører musklerne, bliver vi dårlige til at omsætte fedt og sukker. Det betyder, at vi efterhånden kan udvikle nedsat følsomhed over for insulin, som så kan føre til, at vi i en ung alder får gammelmandssukkersyge eller det vi kalder type 2 diabetes. Der er tale om en voksende epidemi i Vesten."

"Aktivitet påvirker også blodets evne til at størkne, og forkerte balancer giver blodpropper, ligesom for meget fedt i blodet kan øge udviklingen af åreforkalkning. Vi ved ikke så meget om det, men motion har også en betydning, når det gælder kræftsygdommene. I hvert fald tyktarmskræft og formodentligt også brystkræft. Og sygdomme på bevægelsesapparatet som dårlig ryg har motion også en effekt på. At humøret bliver bedre, og motion derfor også kan bruges i behandlingen af angst, ved man i dag," siger Bente Klarlund Pedersen.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012