Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Phytoøstrogener - en mulig beskyttelse mod kræft i æggestokkene?

En kost baseret på produkter fra planteverdenen kan være en vigtig brik i spillet om at reducere risikoen for kræft i æggestokkene, siger amerikanske forskere i en netop offentliggjort undersøgelse.

Det har vist sig ved tidligere forsøg, at man kan reducere risikoen for at få kræft i æggestokkene ved at spise ganske bestemte fødevarer og fødevaregrupper. Et forskerteam fra University of Buffalo har nu undersøgt virkningen af phytokemikalier på denne kræftform og kan rapportere, at fibre synes at reducere risikoen betydeligt.

En kost, der er meget fiberrig, havde en tydelig sammenhæng med en reduktion i risikoen for at få kræft i tyktarmen, viser resultaterne af to undersøgelser, der blev præsenteret i maj-udgaven af det britiske lægetidsskrift The Lancet. En kost, der i overvejende grad er vegetabilsk baseret - dvs. omfatter frugt, grønsager og fuldkornsprodukter - opfattes af de fleste fagfolk som værende gavnlig for helbredet generelt.

I et kontrolleret forsøg, som er blevet offentliggjort i Journal of Nutrition, har man sammenlignet man 124 kvinder, der havde fået konstateret kræft i æggestokkene, med 696 raske, tilfældigt udvalgte kontrolpersoner. Basis for sammenligningen var et omfattende spørgeskemaer vedr. deltagernes madvaner. Man beregnede derefter, hvor mange næringsstoffer og phytokemikalier, deltagerne indtog med kosten på basis af offentligt tilgængelig data vedr. fødevarers sammensætning.

Forskerteamet vurderede risikoen for kræft i æggestokkene i forhold til hver fødevare, phytokemikalie og fødevaregruppe med ubetinget logistisk regression. Man justerede for alder, uddannelse, antal måneder med menstruation, evt. problemer med at blive gravid, brug af p-piller, status i forhold til overgangsalder og samlet energiindtag.

Den femtedel af kvinderne, som fik den største mængde fibre gennem kosten, kunne reducere risikoen for kræft med næsten dobbelt så meget som den femtedel, der fik den laveste mængde fibre, fortæller forskerne. Carotenoider (OR 0.33), stigmasterol og lignaner (OR 0,43) kunne ligeledes reducere risikoen.

"Disse resultater underbygger teorien om, at phytoøstrogener har en beskyttende virkning mod kræft i æggestokkene - og de underbygger også teorien om, at en vegetabilsk baseret kost kan være et vigtigt led i kampen for at reducere risikoen for at udvikle hormonrelaterede kræftsvulster", konkluderer forskerne.

Kilde: Journal of Nutrition 133:1937-1942, juni 2003.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012