Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kolesterol-normalisering - en lægelig naturløsning

Fedtstoffet kolesterol, der anses for at være en de alvorligste årsager til bl.a. blodprop i hjertet, skal reduceres hos danskerne. Det såkaldte kolesteroltal, der er udtryk for koncentrationen af kolesterol i blodet, skal længere ned hos hjertepatienter, mener danske hjertelæger.

Ifølge overlæge dr.med. Mogens Lytken Larsen, Århus Amtssygehus, skal grænseværdien for den totale mængde kolesterol sænkes fra 5 til 4,5 millimol pr. liter, og for det dårlige kolesterol LDL skal grænseværdien sænkes fra 3 til 2,5 millimol pr. liter.

Dermed vil Danmark følge de nye retningslinjer, som de europæiske kardiologiske selskaber for nylig har vedtaget.

I lægeverdener er der blandede reaktioner på, at kolesteroltallet sænkes i Danmark. Der er andre årsager end kolesterol til åreforkalkning og følgende dødelig sygdom, og hos danskerne ligger det gennemsnitlige kolesterolindhold i blodet på 6 millimol pr. liter, altså langt over det nye anbefalede totale kolesterol-tal på 4,5. Faktisk ligger 75 pct. af den danske befolkning over den ny grænseværdi.

I første omgang betyder de nye behandlingsmål, at ca. 300.000 patienter med alvorlige hjerte- og kredsløbssygdomme eller med type 2 diabetes skal have sænket kolesteroltallet.

»Men husk nu, at det altså ikke er raske mennesker, der skal følge de her nye kolesteroltal, selv om industrien sikkert gerne så det,« siger overlæge Lytken Larsen.

»Mit eget kolesterol-tal er 5,8, og jeg vil da ikke drømme om at tage medicin for at få det ned under 4,5, når jeg ikke fejler noget,« tilføjer han.

Samme holdning har hjertelægen Peter Schnohr, der er medicinsk chef for Lægernes Test Center i Skodsborg.

»Det er skrupforkert at begynde at tage medicin for at få et gennemsnitligt dansk kolesterol-tal på 6 ned, hvis de andre risikofaktorer ellers er i orden,« siger han. Schnohr erkender, at anbefalingerne ud til befolkningen om kolesteroltal godt kan virke lidt forvirrende.

»Det kan være svært at forstå de her meldinger. Jeg erindrer, hvordan Tybjærg Hansen som formand for Hjerteforeningen i 1970 for første gang virkelig gik ud med kolesterol-budskabet. »Han er jo ikke rigtig klog,« sagde kollegerne. De grinede ad ham«, siger Peter Schnohr, der dengang var lægelig sekretær i Hjerteforeningen og primus motor i den store motionsbegivenhed Eremitage-løbet.

30 år efter mener han, at man måske er kommet for meget over i den anden grøft.

»Jeg synes, det er forkert, hvis man fokuserer så meget på kolesterol, at man glemmer de andre risikofaktorer. Rygning, der forkorter livet i København med ni år, og fysisk inaktivitet er farligere,« siger Peter Schnohr, der selv har et kolesterol-tal på 6.

»Det generer mig da ikke. Det var min fars også. Han blev 95. Det er jo ikke den raske befolkning, der skal have kolesterolsænkere. De skal bare ud at motionere og holde op med at ryge,« fremhæver hjertelægen.

Peter Schnohr kan dog samtidig glæde sig over, at Skodsborg Sundhedscenter kan brødføde en del læger, der bl.a. hjælper folk med for meget kolesterol i blodet til at nedsætte risikoen for hjertesygdomme.

Hvordan sænker du kolesterolet hos dine klienter?

»Jeg starter med maden, hvor mit budskab er Middelhavslandenes kost. Det giver folk nogle positive tanker i stedet for kedelig snak om diæt. Så dekreterer jeg en halv times daglig motion, og væk med smøgerne. Så rasler risikoen ned«, siger Peter Schnohr.

Udbrændthed og stress behandles i Skodsborg

Kilde: Børsen/Fødevarer 2004

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012