Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hvidløg er gift og virker mod kræft

Det stof - allicin - der er med til at give hvidløg dets smag, er faktisk en gift. Men fordi den nedbrydes hurtigt under fordøjelsen, er den ikke til fare for os. Kræftceller bryder sig ikke om giftstoffet, og i tidsskriftet Molecular Cancer Therapeutics forklarer et hold israelske forskere, hvordan de har fået allicin til at opstå netop ved de kræftceller, de skal angribe. Stoffet er ikke til stede i hele fed hvidløg, men enzymet alliinase og kemikaliet aliin ligger side om side i små adskilte rum inde i fedet. Når væggene mellem dem brydes ned, blandes de, og alicin opstår.

En undersøgelse fra USA viser, at stoffet diallyltrisulfid, der findes i hvidløg, bekæmper kræft i lungerne. Dermed har man fundet tre kræft-bekæmpere i hvidløg.

Undersøgelsen er foretaget af forskeren Richard Moon ved Illinois Institute of Technology i Chicago og viser, at virksomt hvidløg kan hæmme enkelte typer af kræft.

Et af de kemiske stoffer i hvidløg - diallyldisulfid - blev givet i maden til 100 hamstere. De blev derefter udsat for et kræftfremkaldende stof (carcinogen). I en kontrolgruppe, som ikke fik hvidløgsstoffet, udviklede 46 procent kræft i luftvejene. Hos hamsterne med hvidløg i kosten var procenten kun mellem 14 og 19. Også en gruppe hamstere, som indåndede stoffet i stedet for at spise det, udviklede væsentligt mindre kræft end kontrolgruppen.

Virksomt hvidløg indeholder over 60 forskellige kemiske stoffer - hvoraf mange er sulfider. Årsagen til, at netop sulfiderne er effektive, er sandsynligvis, at svovlatomerne sidder ganske løst og derfor let kan indgå i kemiske reaktioner med andre stoffer i omgivelserne.

Hvidløgs egenskaber i medicinsk sammenhæng bliver nu grundigt undersøgt flere steder i verden. En af grundene til, at hvidløg er særligt interessant, er at den ikke ser ud til at være giftig eller skadelig på nogen måde.

Israelske videnskabsfolk har udviklet en særlig metode og med forsøg på mus vist, at mavekræft kan standses effektivt med hvidløg. Metoden kan sandsynligvis virke på de fleste former for kræft, og teknikken kan vise sig at kunne forhindre metastaser efter en operation.

"Dette er opløftende foreløbige data. Udfordringen er nu at udvikle metoderne for til sidst at bruge teknikken på mennesker, så de nødvendige kliniske forsøg kan blive lavet, siger informationsmanager Sara Hiom til BBC News Online.

Læs også: Hvidløgspiller – tre ud af fire virker ikke

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012