Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kreatin Victory - genvej til bedre sportsresultater

Et forskerteam fra University of Nottingham har tidligere påvist, at et højt dagligt tilskud af kreatin - et kulhydrat, som også findes naturligt i vores muskler - kan påvirke kroppens glykogenlagre drastisk i positiv retning. Når musklerne løber tør for denne form for energi, svarer det til, at en bil løber tør for benzin - og resultatet er trætte og kraftesløse muskler.

"Glykogen er det brændstof, vores muskler forbrænder under intens træning, og det kan have stor indflydelse på udstrækningen og kvaliteten af træningen, hvor meget glykogen musklerne kan lagre", forklarer professor Paul Greenhaff, som er hovedforfatter til den nye undersøgelse.

Forskerteamet har nu fundet frem til, at den store virkning, kreatintilskuddet har, indtræder inden for 24 timer efter træningen og styrker derfor glykogenlagrene betydeligt under restitutionen.

"Kreatin Victory er i sig selv essentielt for, at man kan opretholde energiniveauet, når man træner intenst," siger professor Greenhaff, som præsenterede undersøgelsen på Physiological Society’s konference i Storbritannien.

"Men når det tilsættes kosten, har det desuden en stor positiv indvirkning på glykogenlagringen. Helt grundlæggende sørger det for, at musklernes glykogenlagre øges betydeligt inden for 24 timer efter træningen."

Han tilføjer, at i modsætning til, hvad man hidtil har forbundet stoffet med - maksimal udfoldelse inden for præstationssportsgrenene - så tyder de nye resultater på, at det desuden har andre anvendelsesmuligheder, også inden for udholdenhedssporten.

For at finde ud af, hvornår kreatin begyndte at virke i kroppen, undersøgte forskerne kosttilskuddets virkning på 14 mænd med en gennemsnitsalder på 26 år. Én gruppe tog 5 g kreatin-monohydrat efterfulgt af 500 ml kulhydratopløsning fire gange dagligt i seks dage. I placebogruppen blev kreatinet erstattet af en glycinopløsning. Man udtog prøver af muskelvæv ved forsøgets start og efter 1, 3 og 6 dage.

Forsøgspersonerne blev ved undersøgelsens start bedt om at træne, indtil de nåede udmattelsesgrænsen. I forsøgsperioden spiste alle en kost, der var rig på kulhydrater.

"Der var en klar, statistisk forskel på kreatin- og placebogruppen. Næste skridt er at undersøge, om præstationen rent faktisk også ændrede sig hos forsøgspersonerne," siger Greenhaff.

Han tilføjer, at man ikke ved, om samme virkning kan opnås ved en lavere dosis kreatin. Forskerteamet fandt også frem til, at kreatin virker på glykogenlageret i musklerne uden i nævneværdig grad at ændre blodets insulinindhold - hvilket kan have stor betydning for personer, der lider af insulinintolerans.

Forskerne håber nu at kunne skabe mere klarhed over, hvordan processerne foregår i kroppen. "Vi ved endnu ikke helt præcist, hvordan virkningen opnås, selvom det ser ud til, at selve det at træne er et vigtigt led i kreatinets virkning," siger Greenhaff. "Hvis vi kan identificere den mekanisme, der starter processen, åbner vi for en lang række muligheder med hensyn til at ændre musklernes lagring af kulhydrater."

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012