Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lutein Complex - vejen til sunde øjne

Lutein fra blomsterkronblade er enten kemisk bundet til forskellige typer af fedtsyrer eller esterificeret.

I sidstnævnte form kendes stoffet som lutein-ester. Lutein kan udvindes af fløjsblomster (Tagetes erecta), som har et meget højt indhold af lutein.

Lutein-ester udvundet af fløjlsblomster er en rig og uskadelig kilde til lutein. Zeaxanthin-estere er en tilføjelse til den naturlige lutein-esters carotenoider. Lutein-diester er en kilde til lutein og zeaxanthin, som er lagret i den naturlige lutein-ester og zeaxanthin-ester fra fløjlsblomster. Adskillige carotener og carotenoider, herunder lutein-estere og lutein, er eminente til at forebygge de skader, som de frie radikaler forårsager - specielt i forbindelse med kræft, sygdomme i kranspulsårerne, grå stær og aldersrelateret makulær degeneration. Carotenoider optræder som kædebrydende antioxidanter, som beskytter celler og andre elementer mod de frie radikalers angreb.


Luteins kemiske opbygning (?,?-caroten-3,3’-diol; xanthophyll;
vegetabilsk lutein; vegetabilsk luteol; Bo-Xan; al-trans-(+)-xan-
thophyll; al-trans-lutein). Molekylær formel: C40H56O2;
MW = 568.88.

Lutein og zeaxanthin er de eneste to carotenoider, der findes i det makulære område af nethinden, og begge har indflydelse på den normale funktion af makula, som sørger for såvel skarpsyn som kontrastsyn. Carotenoider fungerer desuden som filter mod skadelige blå stråler og mod frie radikaler, der "stjæler" ilt fra nethindevævet.

Absorptionsspektrum for lutein. Højeste absorption ligger på 446 nm, hvilket svarer til blå lys’ bølgelængde i det visuelle spektrum.

 Lutein-ester og zeaxanthin-ester nedbrydes let i fordøjelseskanalen og optages på samme måde som andre fedtstoffer. Lutein-ester kommer ind i tarmen sammen med andre carotenoider og fedtstoffer, og her foregår det meste af fordøjelsen og optagelsen. Da lutein optaget fra lutein-ester kemisk set er det samme stof som lutein fra grønsager, kan blodet - når luteinet har nået blodbanen - ikke skelne mellem, om luteinet kom fra grønsager, renset krystallinsk lutein eller lutein-estertilskud.

Forskningsmæssig baggrund

Tilskud af naturlig lutein-estere øger forekomsten af det makulære pigment, som formentlig spiller en rolle, når man vil reducere risikoen for at udvikle aldersrelateret makulær degeneration (AMD) - den væsentligste årsag til blindhed hos ældre.

Ved hjælp af såkaldt "heterochromatic flicker"-fotometri, som anvendes til at fastslå indholdet af makulært pigment, har hollandske forskere fundet ud af, at lutein-estertilskud øgede den optiske tæthed af makulært pigment. Dette er en betydningsfuld opdagelse, eftersom det makulære pigment efter al sandsynlighed beskytter mod AMD.

En nyligt afsluttet undersøgelse har fundet frem til, at lutein-ester har en biotilgængelighed, der er lige så løj eller højere end simpel lutein. Man arbejder nu på at skabe et naturligt, antioxidant carotenoid-kompleks, som er for frit lutein, men indeholder lutein-ester.

Biotilgængeligheden for fri lutein og lutein-ester indtaget med kosten eller i form af kosttilskud har været genstand for talrige undersøgelser, som har vist, at lutein-ester er lige så letoptagelig som fri lutein. Lutein-ester hydrolyseres i fordøjelseskanalen og omdannes til fri lutein i takt med, at det passerer gennem mavesækken. Det afleveres til blodbanen og derefter til de modtagende væv - herunder øjets makula.

Faktisk har nogle af disse undersøgelser, som specifikt har sigtet på at bestemme luteintilskuddets effekt på det makulære pigment, vist, at tilskud med lutein-ester øgede tætheden i det makulære pigment OG koncentrationen af lutein i blodserum.

Læs om  Lutein Complex kapsler her!

Referencer:
Herbst S, Bowen P et al. "Evaluation of Bioavailability of Lutein (L) and Lutein Ester (LD) in human" The FASEB journ, 1997, 11:2587(uddrag)
Castenmiller J.J.M. et al "Bioavailability and Bioconversion of carotenoids" Annu.Rev.Nutr.1998, 18:19-38.
Granado, F. et al "Lutein Ester in serum after lutein supplementation in human subjects" British Journal of Nutrition, 1998, 80:445-449
.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012