Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lutein Complex mod åreforkalkning

Joshipura et al. præsenterer i deres undersøgelse epidemiologiske beviser, der peger i retning af, at grønne bladgrønsager og C-vitaminrige frugter og grønsager har en beskyttende virkning mod sygdomme i kranspulsårerne.

I lyset af forskningsresultater, som for nyligt blev offentliggjort i Circulation, et af de førende tidsskrifter inden for forskning i kranspulsåresygdomme, kan man slutte sig til, at den karbeskyttende virkning ved grønne bladgrønsager sandsynligvis skyldes deres høje indhold af antioxidanten lutein.

Lutein er et carotenoid uden pro-vitamin A aktivitet. Man har for nyligt ved både epidemiologiske forsøg, reagensglasforsøg og forsøg på musemodeller påvist, at lutein beskytter mod udviklingen af åreforkalkning.

Karrene beskyttes, fordi niveauet af VLDL- og IDL-kolesterol sænkes, samtidig med, at lutein trænger ind og reducerer inflammation og iltningsskader i arterievæggen.

Efter et forsøg, hvor man sammenlignede blodets indhold af antioxidante vitaminer og carotenoider, antydede Howard et al. allerede i 1996, at lutein spillede en væsentlig rolle i det, der er blevet kaldt Det Franske Paradoks.

Man ønskede at udforske forskellen i antioxidant-niveau i to forskellige befolkningsgrupper (fra hhv. Belfast og Toulouse). Den primære forskel lå i blodets luteinkoncentration, som var ca. dobbelt så høj hos Toulouse-gruppen - som samtidig kunne opvise det laveste antal tilfælde af sygdomme i kranspulsårerne.

Øget indtagelse af grønne bladgrønsager beskytter også mod udviklingen af aldersrelateret makulær degeneration (AMD), som er den væsentligste årsag til uhelbredelig blindhed hos ældre over 65 i de industrialiserede lande. Da det er et faktum, at åreforkalkning er en risikofaktor ved udviklingen af AMD, kan man slutte, at luteins rolle i forebyggelsen af AMD - i hvert fald til dels - skyldes stoffets rolle i forebyggelsen af åreforkalkning.

Referencer:
Joshipura KJ, Hu FB, Manson JE, Stampfer MJ, Rimm EB, Speizer FE, et al: The effect of fruit and vegetable intake on risk for coronary heart disease.
Ann Intern Med 2001; 134: 1106-1114.
Dwyer JH, Navab M, Dwyer KM, Hassan K, Sun P, Shircore A, et al. Oxygenated carotenoid lutein and progression of early atherosclerosis. The Los Angeles Atherosclerosis Study. Circulation. 2001; 103: 2922-2927.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012