Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Trang til sukker

Af læge Carsten Vagn-Hansen

Stærk trang til sukker opstår i forbindelse med svingende blodsukker.

Det får man især, hvis man spiser meget raffineret kost med hvidt sukker, hvidt hvedemel, franskbrød, pasta og kartofler. Disse ting bliver lynhurtigt omsat til sukker i maven og tarmene og fører til hurtig optagelse af sukker i blodet. Det mærker bugspytkirtlen og danner så en masse af hormonet insulin, der blandt andet sørger for, at sukkeret kommer fra blodet og ind i cellerne, hvor det skal bruges til energidannelse. Bliver det ikke brugt til dette, for eksempel hvis man bevæger sig for lidt, omdannes det ekstra sukker til fedt. Det er sukker og stivelse, man først og fremmest bliver fed af.

Insulinet vil også få blodsukkeret til at falde hurtigt, og det udløser en stærk trang til sukker. For at fjerne trangen til sukker er det derfor først og fremmest vigtigt at spise en grov og grøn kost, der langsomt bliver omdannet og nedbrudt til sukker i maven og tarmene. Kostfibrene, især de vandopløselige, medfører også en langsommere tømning af mavesækken og en langsommere optagelse af sukker i blodet. Kan man ikke få kostfibre nok gennem en sund kost, kan man tage tilskud af fibre i form af for eksempel Guarmin, der nu også er godkendt til brug ved sukkersyge, hvor det er med til at dæmpe stigningen af blodsukkeret efter måltiderne.

Et mineral, der har særlig blodsukkerstabiliserende virkning, er krom. I det amerikanske tidsskrift DIABETES fra november 1997 findes der en undersøgelse, der viser, at en øget indtagelse af krom kan forbedre insulinens virkning og nedsætte blodsukkeret hos type 2 diabetikere. Krom indgår i et stof, som regulerer kroppens evne til at tåle sukker, og krom aktiverer insulin, så den virker bedre. Krom er i øvrigt også med til at forebygge åreforkalkning og regulere kolesterolindholdet i blodet. Krom optages bedst i organisk bundet form og findes blandt andet i ølgær, melasse og rørsukker, sojabønner, frø, nødder og mandler. Man kan også købe det i tabletform, for eksempel som Bio-Chrom. Man anbefaler ofte krom til mennesker, der vil slanke sig, ikke fordi det slanker i sig selv, men fordi det dæmper trangen til at spise hele tiden på grund af sukkertrang.

Mineralet mangan samarbejder med krom i regulationen af blodsukkeret, og magnesium har også betydning. Det samme gælder B-vitaminerne, især B5 og B6kaliumcalciumzink og selen.

Kilde: Århus Stiftstidende, d. 9. februar 2004.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012