Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Isoflavoner har en gavnlig indvirkning på knogletætheden

Isoflavoner fra rødkløver kan være med til at beskytte kvinder, som er blevet anbefalet at fravælge hormonterapi, mod risikoen for at udvikle knogleskørhed (osteoporose). Nye forskningsresultater viser, at isoflavon-tilskud kan have en beskyttende indvirkning på lændehvirvlerne.

Phytoøstrogenbehandling med isoflavoner er et godt, naturligt alternativ til den traditionelle hormonbehandling, som ganske vist har en gavnlig indvirkning på knoglerne, men samtidig har en række betydelige bivirkninger.

Storbritanniens "vagthund" på dette område (MHRA) har for nyligt rådet kvinder til at undlade at tage kunstige hormoner i længere perioder. Men mens man har forsket meget i isoflavons indvirkning på overgangsalderens symptomer, så har man fokuseret mindre på stoffets virkning på vores knogler.

Et hold britiske forskere bad 205 kvinder i alderen 49-65 om at deltage i et dobbeltblind, randomiseret, placebo-kontrolleret forsøg. En gruppe af deltagerne fik et dagligt tilskud af isoflavon udvundet af rødkløver. Tilskuddet indeholdt 26 mg biochanin A, 16 mg formononetin, 1 mg genistein og 0,5 mg daidzein.

Knogletæthed, kropsbygning, omsætningshastigheden for knoglemassen og forsøgsdeltagernes kost blev målt ved forsøgets start og efter 12 måneder.

Tabet af knoglemineralindholdet og -tætheden i lændehvirvlerne var markant lavere hos de kvinder, der fik isoflavontilskud i forhold til placebogruppen, rapporterer forskerne i denne måneds udgave af American Journal of Clinical Nutrition (bind 79, nr. 2, 326-333).

Man kunne imidlertid ikke iagttage den samme indvirkning på mineralindhold og -tæthed i hofteskålen, i knogleresorptionen og i kropsbygningen i det hele taget. Men hos den gruppe kvinder, der fik isoflavon-tilskuddet, fandt man et langt større antal markører for knogledannelse (knoglespecifik alkalint fosfatase og N-propetid af kollagen type I) end hos de kvinder, der tilhørte placebogruppen.

Forskerne kunne kun konkludere, at isoflavon "potentielt har en positiv indvirkning" på kvinders lændehvirvler.

Kinesiske forskere rapporterede sidste år, at sojaisoflavoner har en let, men statistisk signifikant, uafhængig virkning på vedligeholdelsen af mineralindholdet i hoftebenet hos kvinder, der har overstået overgangsalderen, og som ved forsøgets start havde en lav knoglemasse.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012