Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Blåbær og lutein - et makkerpar, når det gælder dine øjnes sundhed

Et kosttilskud bestående af blåbær og lutein kan øge luteinniveauet betydeligt - både i blodet og i øjets væv. Det viser en ny, klinisk undersøgelse.

Lutein er et af de vigtigste af de pigmenter, der findes i øjets nethinde. En luteinrig kost med masser af grønne og gule frugter og grønsager kædes sammen med en lavere risiko for aldersrelateret makulær degeneration (AMD), som er den væsentligste årsag til tab af synsevnen blandt voksne. Det skønnes, at ca. 1,7 mio. mennesker over 65 lider af denne sygdom. Så et øget luteinniveau i form af kosttilskud kan være med til at holde øjnene sunde og raske.

Men de fleste amerikanere får for lidt lutein fra kosten, mener Nutrilite, den californiske producent af det blåbær/lutein-produkt, der blev anvendt i undersøgelsen. Før starten fik de 21 mænd og kvinder, som undersøgelsen omfattede, kun i gennemsnit 1,2 mg lutein pr. dag via kosten. De fik derefter et kosttilskud på 2,4 mg lutein i løbet af de 6 måneder, undersøgelsen varede.

Efter disse seks måneder kunne man påvise en stigning på 128% i blodets luteinindhold. Mængden af lutein i det makulære øjenvæv viste også en lille, men dog signifikant stigning efter de 6 måneder. Undersøgelsen viser, at ved at øge det daglige luteinindtag fra 1,2 mg til 3,6 mg kan man hæve blodets indhold af lutein til samme niveau, som man kan måle hos personer, der spiser en luteinrig kost.

Man mener, at lutein beskytter mod AMD ved at absorbere de skadelige blå stråler fra solens lys og ved at give nethinden antioxidant beskyttelse. "Det, der overraskede os mest ved undersøgelsens resultater, er, at doser på så lidt som 2,4 mg lutein pr. dag kan give en målelig stigning i øjets luteinniveau på bare 6 måneder", siger professor John Landrum fra Florida International University, som har ledet forskningsprojektet. "Denne undersøgelse er blot en af en håndfuld, som viser, at luteintilskud kan øge den mængde pigment, der findes i den menneskelige nethindes makula."

 

Kilde: Indledende undersøgelsesresultater blev præsenteret i april 1999 på Experimental Biology ’99 (FASEB) i Washington, D.C. Resultater fra den afsluttede undersøgelse blev præsenteret på 12th International Carotenoid Symposium i Cairns Australien i juli og på årsmødet i American College of Nutrition i oktober i Washington, D.C. Offentliggørelse forventes i løbet af et års tid.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012