Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Fødevarer med højt glykæmisk indeks øger risikoen for kræft

Kost med et højt glykæmisk indeks kan øge risikoen for kræft i tyk- og endetarm, siger amerikanske forskere efter gennemførelsen af en undersøgelse af næsten 40.000 midaldrende kvinder. Resultater af denne undersøgelse kan yderligere øge interessen for at finde nye metoder til at kontrollere mængden af kulhydrater i vores daglige kost.

Forskere ved University of California undersøgte en gruppe på i alt 38.451 personer, som ved undersøgelsens start var 45 år eller ældre. Undersøgelsen strakte sig over syv år. Ved starten udfyldte deltagerne et omfattende spørgeskema vedr. deres kostvaner, ud fra hvilket forskerne udregnede den gennemsnitlige ernæring i løbet af året. Spørgeskemaet var udformet som en oversigt over 131 fødevarer, hvor deltagerne skulle afkrydse de fødevarer, de spiste dagligt.

Man frasorterede de kvinder, der havde mere end 70 blanke felter, og de, der indtog mindre end 2.514 kJ eller mere end 14.665 kJ.

Derefter beregnede man det glykæmiske indeks for hver kvinde ved at gange det glykæmiske indhold i hver fødevare med det antal gange, kvinden spiste den pågældende fødevarer, og til sidst lægge samtlige fødevarer sammen.

Forskerne fandt frem til 174 patienter med kræft i tyk-/endetarm (148 med kræft i tyktarmen og 26 med kræft i endetarmen). Det gennemsnitlige glykæmiske indhold i følgegruppen var 117, og det samlede, gennemsnitlige glykæmiske indeks lå på 53.

"Kostens glykæmiske indeks havde en statistisk signifikant sammenhæng med en øget risiko for kræft i tyk- og endetarm. Der var desuden en, omend ikke statistisk signifikant, så dog en sammenhæng med det totale glykæmiske indeks", skriver forskerne i februarudgaven af Journal of National Cancer Institute (bind 96, nr. 3, 229-233).

Konklusionen er, at en kost med et højt glykæmisk indhold kan føre til øget risiko for kræft i tyk- og endetarmen, fordi insulin og insulinlignende vækstfaktorer påvirkes, eller fordi "de betændelsesfremmende reaktioner overdrives, enten lokalt eller systematisk, således som det antydes af den tværsnitlige sammenhæng mellem det glykæmiske indhold i kosten og C-reaktivt protein". Forskerne ønsker flere undersøgelser for at kunne fastslå, hvilke mekanismer der er i spil.

Mens man i USA fokuserer meget på en kost med få kulhydrater, er man i Australien begyndt at anvende det "glykæmiske indeks" (GI) i et forsøg på at ændre befolkningens spisevaner. Og markedsanalytikere spår, at denne tendens også snart kommer til Europa.

GI er et numerisk system til måling af, hvor hurtigt en fødevare eller fødevareingrediens forårsager en stigning i blodsukkerniveauet - jo højere GI, jo større udsving i blodsukkeret. Et lavt GI vil kun give en lille stigning i blodsukkerniveauet, mens en fødevare med et højt glykæmisk indeks udløser en stor stigning.

Markedsanalyseinstituttet Mintel forudsagde fornyligt, at denne form for kontrol med kulhydratindtaget snart overtager førstepladsen i Storbritannien med hensyn til popularitet fra Atkins-diæten, som fokuserer på et lavt kulhydratindhold. Flere og flere kategoriseres som stærkt overvægtige i Storbritannien. Som svar på denne udmelding har Reading Scientific Services meddelt, at man nu kan tilbyde rutinemæssige målinger af det glykæmiske indeks til fødevareproducenter og -leverandører.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012