Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Patienten ekspert i egne sygdomme

Formanden for de praktiserende læger, Michael Dupont, kan både se fordele og ulemper ved den nye patientgeneration, de såkaldt »kloge patienter«, der er eksperter på egne sygdomme.

»Man får sjældent noget godt ud af at tvinge folk, Ordene kommer fra formanden for de praktiserende læger, Michael Dupont, der fra sin praksis i Birkerød i Nordsjælland gang på gang oplever dilemmaet mellem patient og læge:

Skal lægen ordinere den medicin, som patienten insisterer på at få, fordi patienten altid har fået lige præcis det præparat? Eller skal lægen forsøge at overbevise patienten om, at et andet og billigere præparat et lige så godt som det første?

»Det er enormt svært for lægen, for alle patienter er unikke. Så hvis en patient nægter at tage imod lægens forslag om en bestemt form for medicin, kan vi jo ikke gøre andet end at lytte til patientens eget forslag. Man er jo ekspert på sig selv, siger Michael Dupont.

Lægeformanden oplever ofte, at patienterne har sat sig grundigt ind i deres sygdom og ved præcist, hvilke præparater, der behandler bedst. Deres viden stammer oftest fra internettet, fra TV, familie eller venner, og det er både med til at lette og besværliggøre lægens arbejde.

»I sidste ende ved lægerne mest om præparaterne, og derfor kan det være et irriterende moment at bruge tid på at overbevise patienten om, at et andet præparat er lige så godt. Men samtidig er det også utroligt positivt, at folk sætter sig ind i deres sygdomme for på den måde at blive hurtigere rask, påpeger de praktiserende lægers formand.

»Men der vil altid være de, der aldrig stoler på andre end sig selv. Dem bliver vi nødt til at føje. Jeg kan mærke, at folk er blevet mindre autoritetstro. I dag fortæller lægerne ikke patienten, hvordan de har det - det fortæller patienten os".

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012