Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Tillid til C-vitamin - afsløring af misinformation

Dagbladet Politiken bragte d. 15. april 1998 en større artikel ved journalist Erik Nielsen om C-vitamin. Baggrunden var en engelsk undersøgelse, der i følge bladet skulle vise, at et forbrug på over 500 mg daglig skulle kunne give kræft.

Artiklen giver en ensidig fremstilling af problematikken omkring C-vitamin, og dertil helt fejlagtige påstande.

Det hedder f.eks.: "Der er ingen videnskabelige undersøgelser, der dokumenterer, at et stort C-vitaminforbrug virker for noget som helst".
En utrolig påstand i betragtning af de mange videnskabelige undersøgelser, der løbende viser, at C-vitamin i store doser har en vigtig terapeutisk betydning og derfor kan erstatte "traditionel" medicin (der ofte eller næsten altid har bivirkninger)
.

Eksempler:
Japanske forskere ved International Medical Centre i Tokyo har vist, at høje doser C-vitamin kan reducere risikoen for mavecancer. De fandt ud af, at C-vitamin hindrer væksten af bakterien Helicobacter pylori, der menes at være en af årsagerne til opståen af mavesår og mavecancer.
(HH April 1998).

Et hold amerikanske forskere viste, at høj indtagelse af C-vitamin reducerede dødeligheden blandt hjertepatienter. C-vitaminet betegnes af forskerne som en mere effektiv antioxidant ("celle-beskytter") end selv E-vitamin. Forskerne mener, at en højere indtagelse af C-vitamin kan nedsætte risikoen for alderdomsrelaterede sygdomme som f.eks. øjensygdomme.
("Vitamin C: What Do We Know and How Much Do We Need", Sahyoun, Nadine, R., Ph. D., R. D., Nutrition, 1997; 13(9): 835-836).

En undersøgelse fra University of California viste, at et stort tilskud af C-vitamin antagelig kan forlænge livet med flere år. 11.000 personer mellem 25 og 74 år afgav detaljerede oplysninger om deres kostvaner igennem ca. 10 år. Blandt mænd, der indtog mere end 300 mg pr. dag, var der 41 procent færre dødsfald end hos mænd, der havde laveste forbrug. Hos kvinder var forskellen min-dre, men for både mænd og kvinder gjaldt det, at især antallet af hjertesygdomme formindskedes.
(Fakta 9/92).

Politikens journalist har også fundet frem til, at "det eneste, der er dokumenteret, er, at en stor dosis (C-vitamin) under en forkølelse kan afkorte lidelserne med 6-8 timer". En fattig oplysning, der hel-digvis også er grebet ud af luften. Forskere fra universitet i Helsinki undersøgte forbindelsen mel-lem C-vitamin og hyppigheden af tilfælde af lungebetændelse. Der lavedes tre kontrollerede under-søgelser, og der viste sig en betydelig lavere forekomst af lungebetændelse i den gruppe, der fik mellem 500 og 2.000 mg C-vitamin daglig.
("Vitamin C Intake and Susceptility to Pneumonia", Hemila, Harri, Ph. D., The Pediatric Infectious Disease Journal, 1997; 16(9): 8836-837).

En anden interessant undersøgelse fokuserede på C-vitamins betydning for immunsystemet. 55 patienter mellem 28 og 65 år, der havde været udsat for forgiftning af forskellige kemikalier, fik C-vitamin i doser på 60 mg pr. kilo kropsvægt. Præcis 24 timer senere undersøgtes virkningen på immunsystemet. C-vitamin i disse høje doser var i stand til at øge aktiviteten i de naturlige dræberceller til det tidobbelte hos 78 procent af patienterne.
("Enhancement of Natural Killer Cell Activity and T and B Cell Function by Buffered Vitamin C in Patients Exposed to Toxic Chemicals: The Role of Protein Kinase-C", Heuser, Gunnar, M. D. and Vojdani, Aristo, Ph. D., Immunopharma-cology and Immunotoxicology, 1997; 19(3):291-312).

Så godt som alle undersøgelser viser, at der ikke er negative bivirkninger af C-vitamin. I 22 velkontrollerede undersøgelser, omfattende 2.200 personer, rapporteredes der ikke om bivirkninger, der kunne forbindes med C-vitamin. I én undersøgelse var der ingen stigning i jernstatus, når rygere med normal jernstatus fik 1.000 mg i 28 dage.
("Vitamin C Safety in Humans", Bendich, Adrianne, in Vitamin C in Health and Disease, Packer, Lester and Fuchs, Jürgen (eds.), 1997; Chapter 21: 367-379).

Dette er blot nogle enkelte eksempler, listen kunne uden vanskelighed gøres endnu længere. Politiken er nærmest heller ikke i tvivl om, at C-vitamin i doser over 500 mg daglig giver kræft. Det hedder om den britiske undersøgelse, at den konkluderer, "at et overdrevent forbrug kan skade cellernes DNA på en måde, der medfører kræft".

De engelske forskere, der undersøgte 30 voksne personer mellem 17 og 49 år, udtrykker sig væ-sentligt mere forsigtigt. Her er deres konklusion, ordret gengivet:

"…der findes en fin balance (i cellernes antioxidantforsvar), som kan blive forstyrret til fordel for oxidanter (oxidativ stress), hvilket giver anledning til akkumulation af biomolekylær skade, der igen kan spille en rolle i alvorligere sygdomme som cancer, reumatisk artritis og åreforkalkning…Vores opdagelse af en stigning af en potentiel mutagen-læsion, 8-oxoadenin, efter et typisk tilskud af C-vitamin, skulle således give anledning til nogen bekymring, selv om den antioxidative virkning ved doser på under 500 mg kan være dominerende".
("Vitamin C Exhibits Pro-oxidant Properties", Nature, 392559, April 9, 1998). 

En redelig videnskabelig foreløbig konklusion, som man fornuftigvis skal se i sammenhæng med de mange andre videnskabelige undersøgelser, der allerede findes.

Desværre er Politikens fremstilling af en enkelt videnskabelig undersøgelse ensidig og vildledende og kun egnet til at skabe usikkerhed og angst hos de mange mennesker, der har vænnet sig til at styrke deres helse med et fornuftigt dagligt tilskud af C-vitamin.