Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Familielægen

Selve udtrykket familielæge signalerer noget fra forgangne tider. En ældre herre, som kommer på hjemmebesøg og tager vare på hele familiens helbred. Ved samme lejlighed kan han danne sig et overblik over familiens sociale status og indrette sin omsorg for familiens velbefindende derefter.

I sin mest romantiserede form har denne familielæge aldrig eksisteret, men alligevel lægges der op til et strejf af nostalgi, når en undersøgelse fra Panum Instituttet konkluderer, at familielægen er »på vej ud.«

Den enmandsbetjente lægepraksis er allerede et særsyn, og praktiserende læger har gennem mange år sluttet sig sammen i mere eller mindre bindende fællesskaber i lægeinteressentskaber, lægehuse og speciallægehuse.

Almindelige lægekonsultationer holder kun åbent mellem 9 og 16, og derefter henvises patienterne til at opsøge de centrale lægevagter.

Alligevel beklager forskeren bag undersøgelsen udviklingen i en sådan grad, at man kan have hende mistænkt for at se spøgelser. Dr. scient. soc. Dorte Effersøe Gannik, der sammen med en praktiserende læge har lavet rapporten, forudser en vis fremmedgjorthed mellem læger og patienter.

»Et tæt forhold mellem patient og læge vil næppe eksistere, da patienterne sjældent vil blive konsulteret af den samme læge, og patienterne risikerer, at de ikke bliver diagnosticeret i tide, fordi for få i sundhedsvæsenet har det generelle overblik. «

Det personlige bekendtskab mellem patienten og den praktiserende læge lader sig i nostalgiens tjeneste let overdrive.

Når patienten kommer til at fejle noget alvorligt eller pådrager sig en akut skade, bliver han alligevel hvirvlet ind i det upersonlige sundhedssystem, som Dorte Effersøe Gannik frygter.

At ingen enkeltperson har det generelle overblik løses ikke ved at fastholde et forældet system. Det løses ved, at sundhedsvæsenet tager den nye teknik i brug og får oparbejdet et centralt journalsystem, så enhver læge til enhver tid kan se patientens opdaterede lægejournal.

Kilde: Jyllands-Posten, 12.02.04

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012