Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Stor risiko med malariapille

Af Hanne Meister, patientforeningen Lariam-ofre i Danmark.

I sidste uge (14.6.99) advarede professor Jens Ole Nielsen mod risiko for smitte med malaria, som stadig flere danskere udsætter sig for, fordi de ikke vil have Lariam, der er den bedste forebyggelse.
Beklageligvis var det forkerte oplysninger, som professoren gav. De to vigtigste, men forkerte, var:
1. "Omkring 3.500 mennesker på verdensplan har fået psykiske bivirkninger, siden Lariam blev introduceret i 1985", oplyste professoren.

Alvorlige bivirkninger
Ad 1.: De nyeste danske tal fra en undersøgelse foretaget af Rigshospitalet og Statens Serum Institut viser, at 3 pct. får alvorlige, langvarige bivirkninger, mens 30 pct. får bivirkninger, som kan vare i uger eller måneder. I Danmark blev Lariam først introduceret i 1989, men der er kun officielle brugertal fra 1994 og frem. Indtil udgangen af februar i år har 34.573 danskere fået Lariam. 3 pct. heraf med alvorlige, langvarige bivirkninger (de kan vare resten af livet) er 1.037 personer, mens 30 pct. er så mange som 10.372 personer, der har haft bivirkninger i indtil adskillige måneder.
Overfører man de danske tal til verdensplan, hvor Roche skønner, at 18-19 mio. mennesker har taget Lariam, er der mere end en halv mio. mennesker - henholdsvis 540.000 og 570.000 - som har fået alvorlige, langvarige bivirkninger.

2. "Hvis man er nervøs for bivirkningerne, kan man starte med pillerne to uger før afrejse", rådede professoren til.
Ad 2.: Det er beskæmmende, at en dansk professor kommer med en sådan udtalelse. Ikke mindst nu, da Rigshospitalet er ophørt med at udskrive Lariam.

Langvarig sygdom
I dag ved man stadig ikke efter 15 år på verdensmarkedet, hvem, der tåler Lariam, og hvem, der ikke tåler præparatet. (Det anbefales dog ikke til epileptikere, folk med psykiske lidelser, piloter og gravide). En pille er nok til at være syg i måneder, hvorfor det lidt svarer til russisk roulette at "prøve sig frem". Er man blevet syg af Lariam, er der intet at stille op, udover at vente på, at de forfærdelige bivirkninger forhåbentlig går over igen. Disse "bivirkninger" er: dybe depressioner, mareridt, der fortsætter i vågen tilstand, hallucinationer, angst, koordineringsvanskeligheder, synsforstyrrelser og alvorlig hjerteflimmer.
(Læserbrev i Jyllands-Posten, d. 27. juni 1999).

Et offer for bivirkninger af malariapiller har ifølge TV2/Øst anlagt sag mod medicingiganten Roche. Sagsøgeren tog Lariam på en ferie til Thailand. Han led i flere måneder efter af bl.a. depression og mareridt. Han mener, at han ikke fik oplysninger om de mulige bivirkninger. 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012