Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Død efter malariabehandling med Lariam

Jørgen Kærager Jensen kom hjem fra Elfenbenskysten med en ukompliceret form for malaria. Han blev behandlet med Lariam. Efter fire dage var parasitterne væk fra hans blod, og hospitalet udskrev ham. Næste morgen fandt Jørgens mor ham død under et skrivebord.

1. reservelæge på Rigshospitalets Epidemiklinik, Anita Rønn, er formand for Dansk Selskab for Tropemedicin og International Sundhed. Hun oplyser, at Rigshospitalet har skåret ned på behandling med Lariam:

"Efter at Malarone er registreret, bruger vi stort set kun det. Vi ser, at der er færre bivirkninger ved det, og det virker lige så godt".

Odense Universitetshospitals infektionsmedicinske afdeling er også næsten fri for Lariam, fortæller overlæge Niels Obel:

"Vi vælger Malarone i første omgang, for vi tror ikke, der er så mange bivirkninger ved det. Lariam har et dårligt ry, og vi gider ikke tage chancer".

"Undersøgelser viser, at det virker fint, og bivirkningerne er ikke så omfattende. Men det har ikke været brugt af lige så mange patienter som Lariam. Der kan dukke noget op senere med Malarone".

Rigshospitalet og Odense Universitetshospital undgår malariamidlet Lariam, fordi det giver for mange bivirkninger. Samme tendens er på vej på Skejby Sygehus, mens Hvidovre Hospital stadig foretrækker Lariam.

Bøder for malariamedicin
Retten i Hvidovre har afgjort, at producenten af malariamedicinen Lariam skal betale erstatning til en enkeltperson. Bivirkningerne for Lariam er kendte, men på grund af en fejl var produktet ikke vedlagt nogen seddel, som advarer mod disse bivirkninger. Producenten, medicinalfirmaet Roches, erkender fejlen.

Lægemiddelstyrelsen har registreret 27 tilfælde af depressioner alene i Danmark, siden midlet kom på markedet. I alt er der indberettet 227 bivirkninger ved Lariam.

Ud over depression er angstanfald, mareridt, svimmelhed, hallucinationer, psykoser og uvirkelighedafornemmelse de hyppigst forekommende.

Uvirkelighedsfornemmelse betyder, at omverdenen forekommer fjern og uvirkelig, ligesom man også kan føle sig fremmed over for sin egen person.

Lgemiddelstyrelsen har 78 indberetninger af bivirkninger ved Malarone. De mest almindelige er hovedpine, kvalme, øget lysfølsomhed og mavesmerter.

Behandling af malaria:

  • Rigshospitalet, Odense Universitetshospital, Hvidovre Hospital og Skejby Sygehus har landets største infektionsmedicinske afdelinger, hvor de fleste tilfælde af malaria behandles.
  • Lariam og Malarone anvendes kun til milde former for malaria. Ved komplicerede malariafælde giver alle hospitalerne midlet Chinin via drop.
  • I 2002 blev der registreret 135 malariatilfælde i Danmark, hvilket er det laveste antal i mange år.
  • Globalt bruges 10 procent af Lariam-medicinen til behandling og 90 procent til forebyggelse af malaria.

Kilde: Statens Serum Institut, Roche og Lægemiddelstyrelsen.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012