Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Jeg anklager: Rigshospitalet

Af Ove Bonnesen, zoneterapeut, Puggårdsgade 3, 1573 København K.

Det er med beklagelse, at jeg har set mig nødsaget til at bryde mit årelange samarbejde med Rigshospitalet om "den historiske undersøgelse" af zoneterapis mulige virkning på astma. For første gang skulle en alternativ behandler og etablerede læger gennemføre en undersøgelse på et fælles rationelt og videnskabeligt grundlag. Men jeg har måttet konstatere, at Rigshospitalet enten har været inkompetent i det videnskabelige arbejde eller har ønsket at sikre et negativt resultat af undersøgelsen. Min konklusion er baseret på:
1. Umiddelbart efter undersøgelsens afslutning i efteråret 1997 begynder Rigshospitalets læger at fortælle patienter, at zoneterapi ikke virker mod astma, det er "ganske enkelt spild af penge". Dette til trods for, at analysen af forsøget ikke er afsluttet, og der overhovedet ikke findes en konklusion på undersøgelsen. Om end Rigshospitalet i efteråret 1999 er blevet dømt for denne forseelse, er spørgsmålet, om forskerne efter disse udtalelser kan forventes at være objektive over for undersøgelsen. Jeg tror det ikke.
2. I foråret 1998 lader en journalist med nær tilknytning til sundhedsvæsnet undersøgelsen (protokollen) vurdere af en professionel statistiker. Denne person erklærede skriftligt, at forsøgets kvalitet ganske enkelt er så ringe, at han afstod fra at gennemlæse alle dokumenter i sagen. Udtrykt i tal havde Rigshospitlet forudsat en helbredelse på mere end 80 pct. af patienterne, ellers ville undersøgelsen erklære zoneterapi for ubrugelig. Forudsætningen er horribl, dels fordi astma er en kronisk sygdom, hvor selv små forbedringer burde være kærkomne, og dels fordi praktisk taget ingen etablerede lægemidler opfylder denne forudsætning.
3. I efteråret 1998 undersøger uafhængige forskere undersøgelsen og bekræfter forsøgets elendige udformning og påviser tillige en række "mærkværdige" forhold ved forsøget. Fx havde en patient været fraværende i 7 uger midt i det 10 uger lange behandlingsforløb, uden at det havde haft nogen konsekvenser. Rigshospitalet er blevet indstævnet for uredelighed i forbindelse med disse forhold.
4. Det lykkedes de uafhængige forskere at korrigere for forsøgets ringe faglige kvalitet, og det forbløffende resultat var, at zoneterapi nu havde en virkning over for astma. Dette selvom forsøget tilsyneladende var planlagt til at give et negativt resultat.
5. Efterfølgende afholdtes to møder mellem Rigshospitalet, undertegnede og to uafhængige forskere, sidste gang i februar 1999. Herefter beslutter Rigshospitalet at hemmeligholde alle oplysninger om forsøget. Til trods for min advokats mellemkomst nægter Rigshospitalet at udlevere mødereferater og manuskriptudkast. Min advokat har naturligvis indstævnet Rigshospitalet for at få aktindsigt.
Rigshospitalet har ikke ønsket eller evnet at besvare den fremsatte kritik, og deres prekære situation forbedres ikke af, at størstedelen af de aktivt behandlede patienter er helt eller delvis medicin- og symptomfri.
Dette er præcis det billede, som en læge i 1991 observede ved at følge en lille gruppe, der var i behandling på min klinik. Omend antallet af patienter var begrænset til 10, var tendensen en meget klar reduktion i medicinforbrug og symptomer hos de pågældende personer. Astma er en kronisk sygdom, som ikke forsvinder uden videre. Det var denne forundersøgelse, der førte til den større undersøgelse, som i dag må betegnes som saboteret og fordrejet.
Jeg har derfor opgivet ethvert håb om at fuldføre undersøgelsen på et videnskabeligt og objektivt grundlag. Konsekvensen er, at års bestræbelser samt betydelig økonomisk støtte nu går tabt. Og bruddet risikerer at kaste en uheldig skygge over fremtidige forsøg på at etablere samarbejder mellem de alternative og etablerede behandlersamfund.
Men den egentlige taber er samfundet, som havde krav på en anstændig og offentlig undersøgelse af et af de mest omfattende fænomener i sundhedsvæsnet: befolkningens søgning mod alternativ medicin.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012