Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kreatin Victory - er det noget for kvinder?

Kan dette kraftfulde kosttilskud også være med til at sætte skub i kvinders træning?Kvindelige atleter er ikke hoppet på Kreatin Victory-vognen i samme udstrækning som mænd. Men hvorfor egentlig ikke? Når alt kommer til alt, så har både videnskaben og sportsverdenen godkendt kreatin som et præstationsfremmende kosttilskud, der øger styrke, kropsvolumen og udbytte af intens træning og forbedrer restitutionen efter træning. Indtil nu har langt de fleste Kreatin Victory-brugere været mænd, men du er jo en intelligent kvindelig atlet, som træner hårdt, spiser rigtigt og holder dig ajour med de nyeste træningsteknikker og kosttilskud, så hvorfor tager DU ikke også Kreatin Victory?

Selvom du træner hårdt, kan du sikkert alligevel godt øge intensiteten i din træning. Du har ikke helt nået til dit mål - den slanke, velbyggede krop - vel? Kreatin Victory kan hjælpe, men du spekulerer måske på, om det nu også kan hjælpe lige netop dig. Eller endnu værre: Du har måske hørt historier om, at det kan få dig til at føle dig oppustet og ophobe væske - eller du har prøvet og ikke rigtigt fået det resultat, du gerne ville opnå. Eller måske tror du, at det vil få dig til blive større - meget mere muskuløs - hvilket jo formentlig ikke var dit mål med at træne hårdt og spise rigtigt.

Men det egentlige spørgsmål er: Er Kreatin Victory godt for kvinder eller ej? Taget korrekt, som beskrevet i denne artikel, kan Kreatin Victory forbedre din præstation og øge din muskelmasse - uden at du kommer til at virke "stor". Og med efter finjustering af dosis vil det ikke give oppustethed og mavebesvær.Styrk din præstation

Langt størsteparten af den kreatin, der findes i din krop - nærmere betegnet 95% - er lagret i muskelvævet, og det giver de korte, hurtige energiudladninger, som er nødvendige, når du dyrker højintensive aktiviteter som kortdistanceløb og styrketræning. Ved at tilføje Kreatin Victory til din daglige kost kan du lagre mere af dette energigivende stof i musklerne - og dermed øge din evne til at udøve højintensitetstræning i længere tid.

F.eks. kan du måske løfte en enkelt gang eller to mere ved hver styrkeøvelse, hvis du tager Kreatin Victory-tilskud. Teorien er, at disse små, kreatinfremkaldte forøgelser af træningens intensitet og udstrækning giver betydelige gevinster i form af styrke og hypertrofi.

En af de førende eksperter på området, Peter Lemon, Ph.D., fra University of Western Ontario i Canada, understreger imidlertid, at der kun er forsket meget lidt i kreatin og kvinder. Selvom foreløbige undersøgelsesresultater tyder på, at kvinder også vil have store fordele af at tage Kreatin Victory-tilskud, så mener Peter Lemon, at de ikke vil kunne opnå samme præstationsfremmende virkning og forøgelse af muskelmassen som mænd.

Og hvorfor så ikke det? Foreløbige data tyder på, at kvinder har et højere hvileniveau af kreatin i musklerne. Er det tilfældet, kan det forklare, hvorfor man ikke ser så stor en effekt ved at øge mængden af kreatin i kvindekroppen. Sammenhængen mellem muskelkreatinniveau og præstationsforbedringer er veldokumenteret. Hvert enkelt individ har en øvre grænse for, hvor meget kreatin der kan lagres i kroppen, og jo tættere man som udgangspunkt er på denne grænse, jo mindre får man ud af at tage tilskud.

Et eksempel: En vegetar, som naturligt har et lavere muskelkreatinkoncentration, vil formentlig opleve drastiske forbedringer i præstationen, hvis han/hun tager et Kreatin Victory-tilskud i en periode. Mens en kødspiser, som har et højere udgangspunkt af muskelkreatin som følge af de små mængder, han/hun får tilført via kødet, ikke vil kunne mærke den store forskel.Muskler via osmose

Mens forskerne er i fuld gang med afklare de fysiologiske aspekter, er mange kvindelige atleter allerede gået i gang med at bruge Kreatin Victory til at forbedre deres træning. Stephanie Worsfold, en af Canadas førende fitness-udøvere, er overbevist om, at Kreatin Victory gør det muligt for hende at træne med større intensitet. "Desuden forbedrer det mine musklers udseende og gør det muligt for mig at pumpe dem mere under træningen," siger hun. Som de fleste af de fitness-konkurrencedeltagere, som tager Kreatin Victory, tager Stephanie også stoffet uden for sæsonen, når hendes primære fokus er at øge sin styrke og muskelmasse.

Når konkurrencedagen nærmer sig, bekymrer de kvindelige atleter sig mere om væskeophobning, oppustethed og et udseende, der er for "glat" - og de fleste undgår derfor Kreatin Victory lige op til konkurrencen. Selv i denne vigtige periode, kan den mindste fejl i forberedelserne have katastrofale følger, og de fleste kombattanter vil helst ikke eksperimentere med kreatin, bemærker Stephanie.

Men man kommer ikke automatisk til at se oppustet og "glat" ud af at tage Kreatin Victory. Disse bivirkninger skyldes højst sandsynligt den måde, man anvender stoffet på - ikke stoffet i sig selv. Regulerer man tidspunkt og dosering, kan man formentlig helt undgå eller i hvert fald minimere bivirkningerne for kvindelige atleter.

Eftersom Kreatin Victory er et osmotisk aktivt stof, trækker det vand med ind i de celler, hvor det lagres. Dermed har kroppen vand at arbejde med inde i cellerne, hvilket gør cellerne større og får dem til at se "pumpede" ud efter en træningssession. Denne volumenforøgelse kan med tiden stimulere til muskelvækst, når man kombinerer den med styrketræning, siger Lemon. Disse hyperhydrerede muskelceller kan også være med til at beskytte atleter mod hedeslag og dehydrering under konkurrence og træning.Den "oppustede" sandhed

Mange kvindelige atleter undgår Kreatin Victory, fordi de er bange for de uønskede bivirkninger i form af oppustethed, kramper og diarré. Men ifølge Lemon er disse kortvarige bivirkninger stærkt overvurderede. Adskillige undersøgelser viser, at de kontrolgruppedeltagere, som ikke tog kreatin (men i stedet fik et kulhydrat-placebopræparat), havde flere bivirkninger end de deltagere, der rent faktisk fik kreatin!

Ofte bliver mave-/tarmproblemer tilskrevet kreatinet, men skyldes rent faktisk problemer med doseringen. Når musklerne har gemt så meget kreatin som overhovedet muligt, forsvinder resten med afføringen eller befinder sig i mave-/tarmkanalen. Og eftersom kreatin er osmotisk aktivt, hentes overskydende vand ind i tarmsystemet - med de ovennævnte bivirkninger til følge. Hvad er løsningen på det? Pas på, du ikke tager for meget kreatin!

Den dosering, man kan læse på produkterne, stammer fra producentens undersøgelser - hvor man bruger mænd som udgangspunkt. Det siger derfor sig selv, at hvis kvinder følger samme dosering, vil de let kunne få bivirkninger. For at sikre det bedste resultat med en minimal risiko for uventede bivirkninger bør man basere dosis på sin egen muskelmasse. Indtil forskerne melder ud med doser, der retter sig specifikt mod kvinder, er den bedste strategi at starte forsigtigt og så langsomt sætte dosis op. Tag i første omgang 3 g pr. dag som kosttilskud (i stedet for de 5 g, der anbefales mænd) i en periode på 4-6 uger.

Det er bedst at indtage Kreatin Victory 20-30 minutter efter træning - samtidig med, at du spiser et måltid bestående af kulhydrater og protein. Selvom der kun findes meget lidt forskning på området, så ved man dog, at en kvindelig atlet, som tager 3-5 g Kreatin Victory pr. dag kan forvente at tage ½-1 kg på i løbet af en 4-6 ugers periode. Til sammenligning tager mænd ca. 2½ kg på i samme periode.

En anden let måde at undgå mave-/tarmproblemer på er at sørge for, at Kreatinpulveret er godt blandet op i væske. Kreatin Victory-partiklerne opløses ikke særligt godt i vand med stuetemperatur, så man skal røre og fortsætte med at røre i glasset, indtil det hele er drukket. Hvis du lader pulveret falde til bunds og indtager det uoprørt, har du større risiko for at få problemer med maven. Desuden bør du drikke masser af vand samtidig med Kreatin Victory-blandingen.

Du kan måske løfte en enkelt gang eller to mere ved hver styrkeøvelse, hvis du tager Kreatin Victory-tilskud. Teorien er, at disse små, kreatinfremkaldte forøgelser af træningens intensitet og udstrækning giver betydelige gevinster i form af styrke og hypertrofi.

Kreatin Victory-recepten
I starten: 3 g Kreatin Victory pr. dag (5 g for mænd). Læg mærke til, hvordan kroppen reagerer over en periode på 4-6 uger.

Hvornår: 20-30 minutter efter træningen - sammen med de kulhydrater og proteiner, du bør indtage på dette tidspunkt.

Hvordan: Bliv ved med at røre rundt, så du er sikker på, at pulveret er opløst. Prøv dig frem - der kommer hele tiden nye produkter, der lover bedre opløselighed. Drik masser af vand til.

Konkurrenceatleter: Prøv Kreatin Victory uden for konkurrencesæsonen, men sørg samtidig for at gøre træningen så realistisk som muligt (intensitet, udstrækning, frekvens, kost). Læg mærke til, hvilken virkning Kreatin Victory har på din fysik og din træning.

Resultat: En vægtøgning på ½-1 kg i løbet af 4-6 uger. Husk - det er muskelmasse, ikke fedt!

Kreatin Victory fås i dåse med 90 kapsler og 175 g & 600 g pulver. Læs mere her!

Referencer:
Greenwood, M., Farris, J., Kreider, R., et al. Creatine supplementation patterns and perceived effects in select division I collegiate athletes. Clinical Journal of Sports Medicine 10(3):191-194, 2000.
Leenders, N.M., Lamb, D.R., Nelson, T.E. Creatine supplementation and swimming performance. International Journal of Sport Nutrition 9(3):251-262, 1999.*
Mihic, S., Macdonald, J.R., McKenzie, S., et al. Acute creative loading increases fat-free mass, but does not affect blood pressure, plasma creatinine, or CK activity in men and women. Medicine & Science in Sports & Exercise 32(2):291-296, 2000.
Terjung, R.L., Clarkson, P., Eichner, E.R., et al. American College of Sports Medicine roundtable. The physiological and health effects of oral creative supplementation. Medicine & Science in Sports & Exercise 32(3):706-717, 2000.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012